Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wat je lieve vrienden zonder kinderen niet begrijpen

Hoera voor vrienden die geen kinderen hebben! Die halen je zo lekker uit je moederbubbel. Al krijg je niet alle aspecten van je nieuwe leven aan ze uitgelegd.

Advertentie

Hoe heerlijk is het om als kersverse moeder ook nog kinderloze vrienden te hebben. Met hen kun je tenminste over iets anders praten dan eerste woordjes en zindelijkheidstraining. Bovendien: als je weer eens ouderwets wilt stappen of zin hebt in een borrel, kun je ze altijd bellen. Het enige nadeel aan vrienden zonder kinderen is dat jullie af en toe in verschillende werelden leven. Deze vijftien dingen begrijpen ze misschien niet zo goed:

1. Dat je het liefst al om 18:00 uur uit eten gaat

Lekker vroeg, zodat je de avondspits-met-baby aan je partner kunt overlaten. Maar vooral zodat je om 21:00 uur (eerder mag ook) de rekening kunt vragen. Dan ben je namelijk kapot.

2. Dat je bij een date met kind erbij nooit kunt garanderen dat je op tijd bent

Want niet alleen moeten er gigantische hoeveelheden spullen worden ingepakt – luiers, extra kleding en voeding – maar ook ben je afhankelijk van hoe laat je kind wakker wordt. O ja, en standaard ruik je een poepluier als je net helemaal klaar staat om de deur uit te gaan.

3. Dat je het soms best zwaar vindt

Je krijgt er toch zoveel voor terug? En waarom klaag je over iets waar je zelf voor hebt gekozen?

Advertentie

4. Dat je niet meer walgt van poep, plas en snot

Tenminste: niet de poep, plas en snot van je baby. Je hebt er zoveel mee te maken dat je er immuun voor bent geworden. Als je vriendin je wijst op een veegje poep op je mouw, voel je niet eens de noodzaak om je meteen om te kleden.

5. Dat jij ook geen flauw idee hebt wat je moet doen als je baby huilt

Nee, met het ouderschap komt niet gelijk de magische gave om de gedachten van je baby te lezen. Als hij een schone luier en een volle buik heeft, is het voor jou soms ook een raadsel wat er aan de hand is.

6. Dat jullie niet meer spontaan kunnen borrelen

Spontaan als in ‘over een uur’ is sowieso verleden tijd, maar twee dagen van tevoren afspreken wordt ook lastig. Zie op zo’n korte termijn maar eens een oppas te regelen.

7. Dat je soms geen oppas wílt

Misschien zijn opa en oma, het buurmeisje of je zus wel beschikbaar om te babysitten zodat jij kunt gaan winkelen met je vriendin, maar wil je zelf liever thuis blijven. Omdat je de hele week al hebt gewerkt en je je baby hebt gemist. Dan de hamvraag: hoeveel betaal je de oppas? Dit zijn een aantal richtlijnen voor redelijke tarieven. 

Advertentie

8. Dat je niet meer urenlang kunt bellen (en vaak niet eens opneemt)

Bellen met een baby in de buurt is een vrij onmogelijke opgave – leg hem maar eens uit dat die luier of fles even moet wachten. Maar ook als je baby een peuter of kleuter wordt, is het een uitdaging om telefoongesprekken te voeren. En nee, dat is geen kwestie van opvoeden.

9. Dat jij pas ECHT moe bent

Is je vriendin uitgeput na een nacht doorhalen? Ha, ze weet niet eens wat uitgeput is! Dat weet je pas als je al maanden geen nacht hebt doorgeslapen. En ook niet lekker een zondag in bed kan blijven liggen.

10. Dat je veel te laat naar bed gaat

Als je dan zo vreselijk moe bent, vraagt je vriendin zich af, waarom kruip je dan niet lekker vroeg onder de wol? Tegelijk met je kind? Nou eh, omdat je pas toekomt aan mailtjes, appjes, douchen of gewoon even een serie kijken als je kind slaapt.

11. Waar je zo druk mee bent

Het lijkt misschien alsof een baby alleen maar slaapt, maar in de praktijk houdt je kind je 24/7 bezig. Daar komt je werk, partner en huishouden nog bovenop. Er blijft onderaan de streep gewoon heel weinig tijd over.

12. Dat jouw baby altijd om 6:00 uur wakker wordt

Terwijl het kind van de zus van je vriendin vanaf week twee uitslaapt. ‘Waarom breng je hem niet wat later naar bed?’

13. Dat streng zijn niet altijd helpt

Je ziet je kinderloze vrienden fronsen als jij je opstandige peuter geen stevige opvoedkundige preek geeft. Maar hem begripvol probeert te kalmeren. Ben je een softie? Laat je over je heen lopen? Nee, alleen jij kent je kind door en door en weet dat jouw aanpak meer effect heeft.

14. Dat je met je partner over poep praat

Zit je dan toch eindelijk met je vriendin in een restaurant, belt je partner. ‘Heeft hij nog gepoept?’ is je eerste vraag. ‘O, mooi. Wat voor kleur was het?’ Zij rolt met haar ogen, maar hallo, poep is een bron van informatie over het welzijn van je kind!

15. Dat je vriendschap sluit met suffe mensen

Je hebt misschien geen mega-klik met dat nieuwe vriendenstel waar je bijna elk weekend zit. Maar jullie kinderen matchen fantastisch en dat schept toch een band. Heerlijk ook om weer eens te borrelen met volwassenen terwijl de kinderen zich vermaken. (En stiekem ook best lekker dat je dan de hele avond zonder gêne over eerste woordjes en zindelijkheidstraining kunt praten.)

Video: komiek over kinderloze vrienden

Video: Deze stand-up comedian slaat de spijker op z'n kop.