Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

We moeten meer kinderen krijgen!

Als we niet gauw meer baby's gaan maken, kan de toekomst voor Nederland er wel eens heel somber uitzien. Dit zegt Bernard van Praag, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boodschap: red de economie, krijg meer kinderen.

Advertentie

‘Komt dit mij wel uit?’-houding

Vrouwen krijgen niet alleen later kinderen, maar gemiddeld ook minder dan de noodzakelijke 2,1 kind per vrouw. ‘Dat kan rampzalig uitpakken voor de economie, zegt Van Praag. De hoogleraar pleit er voor dat we minder gaan denken in termen als ‘komt dit mij nu wel uit?’, en meer rekening moeten gaan houden met de economische situatie op de lange termijn. Voelen jullie je aangesproken?

 

Benidorm bastards-explosie

Want: minder kinderen betekent voor de toekomst minder werknemers. Terwijl de vergrijzing blijft groeien. Kortom: weinig mensen moeten voor veel mensen zorgen.

Van Praag haalt Japan aan als horrorvoorbeeld, eentje waar Europa ook hard naar op weg is: “Zowel Japan als Europa kampen met een laag geboortecijfer, en met een sterke stijging van de levensverwachting. Resultaat: een oude bevolking. In Japan is het aantal 65-plussers in de laatste 20 jaar ongeveer verdubbeld en er wordt een stijging voorspeld tot 40 procent van de bevolking in 2060.”

 

Goedkope kinderopvang

Van Praag vindt dat er een debat moet komen in Nederland en in heel Europa om te kijken hoe de politiek het voor vrouwen makkelijker kan maken om kinderen te krijgen. Daarvoor zijn bepaalde voorwaarden als goedkope kinderopvang, goedkoop onderwijs en het stimuleren van een kindvriendelijke cultuur noodzakelijk, aldus de hoogleraar.

Advertentie

Auteur: Suzanne de Goeij – Bron: De Volkskrant – Foto: iStock

 

Lees ook:

Werkgeversbijdrage kinderopvang

Wijzigingen toeslag kinderopvang

 

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten