
Weg met daddy-shaming: hulde aan alle supervaders
Je zou denken dat niemand meer opkijkt van een vader met een baby in een draagzak of een 'luizenvader'. Maar dat valt best tegen. Onlangs nog werd 007 Daniel Craig het 'slachtoffer' van daddy-shaming op social media en ook in openbare ruimtes is er voor al die geweldig betrokken papa's nog heel wat te winnen.
Wie vindt een knappe man met een baby in een draagzak nou niet vertederend en/of stoer? De Britse presentator Piers Morgan blijkbaar. Hij deelde op Twitter deze foto van James Bond acteur Daniel Craig met de tekst: ‘Oh 007… Niet jij ook?!!!’ Met een hashtag die vrij vertaald ‘Ontmande Bond’ betekent. Papoose betekent trouwens babydrager, mocht je je dat afvragen.
Oh 007.. not you as well?!!! #papoose #emasculatedBond pic.twitter.com/cqWiCRCFt3
— Piers Morgan (@piersmorgan) 15 oktober 2018
Daddy-shaming
Deze Tweet is (hopelijk) grappig bedoeld, maar toch. Niet alleen Craig, maar ook andere vaders krijgen nogal eens wat commentaar te verduren als het gaat om hun opvoedskills of als ze de haren van hun dochter vlechten of kirrend boven de Maxi-Cosi hangen. Best gek, want er zijn talloze onderzoeken gedaan die aantonen hoe belangrijk de betrokkenheid van vaders is voor kinderen. Om er maar even wat te noemen:
- Waar moeders zorgen voor veiligheid, stimuleren vaders hun kroost tot het nemen van risico’s. Dit maakt kinderen moediger en veerkrachtiger.
- Een hoge betrokkenheid van de vader zorgt voor betere schoolresultaten, minder gedragsproblemen, meer zelfvertrouwen en een gelukkig kind.
- Kinderen beoordelen hun gezinssituatie positiever als papa betrokken is bij alledaagse activiteiten in plaats van dat hij ze af en toe overlaadt met aandacht.
Goed om te weten
Even een kritische noot naar alle moeders die regelmatig commentaar op hun partner hebben als het gaat om de opvoeding of zorg van hun kind. Volgende keer even op je tong bijten voordat je er wat uit floept. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit ervoor kan zorgen dat vaders minder zelfvertrouwen krijgen en daardoor alleen maar minder zorgtaken over nemen. Lees: hij er dus niet meer uitgaat ’s nachts. Hij doet het vast toch niet goed…
Vaderschapsverlof
Gelukkig blijkt uit onderzoek ook dat het aantal vaders dat betrokken is bij de opvoeding van hun kinderen groeit. Dat komt niet alleen omdat ze meer betrokken willen zijn, maar ook omdat ze vaker praktisch gezien de kans krijgen. Want je kunt als vader nog zo graag een papa-dag willen, er moet ook brood op de plank komen. En bij heel wat werkgevers is parttime werken of je uren aanpassen voor vaders vaak een stuk ingewikkelder dan voor moeders. Zo heeft het ook een flinke tijd geduurd voordat er wat aan de duur van het vaderschapsverlof werd gedaan. Vanaf 2019 is het dan eindelijk zover en gaat er een nieuwe wet in die vaders recht geeft op 5 dagen verlof. Eindelijk, want het tweedaagse verlof was wel erg ouderwets. Daarnaast kunnen de papa’s vanaf 2020 tot 5 weken verlof opnemen, terwijl 70 procent van het salaris wordt doorbetaald.
eMANcipatie
Toch zijn we er nog lang niet als het gaat om de eMANcipatie van vaders. Is het je bijvoorbeeld weleens opgevallen dat in de bus en tram de icoontjes die aangeven waar je met de kinderwagen kunt staan of waar je met je kind kunt gaan zitten, steevast iemand met een jurk en een baby wordt afgebeeld. En wat denk je van het feit dat verschoontafels bijna alleen maar op het damestoilet te vinden zijn? Er is zelfs een heus movement gestart om hier wat aan te doen. En online dad-shaming gebeurt dus regelmatig. Niet alleen Daniel Craig maar ook andere celebs zoals John Legend en The Rock kunnen hier over meepraten. Onbegrijpelijk, want een foto zoals deze, daar smelt je toch van.
Supervaders in het zonnetje
Vind jij ook dat dad-shaming hopeloos achterhaald is, vind je zorgende vaders juist hartstikke stoer en ben je apetrots op die fantastische vader van jouw kind(eren)? Deel gerust een foto van jouw held op onze Facebook-pagina. Zo breng je een ode aan al die geweldige vaders én jij die van jou in het bijzonder.