door

Wel stress, geen vrije tijd: veel moeders worstelen met balans tussen gezin en werk

Het combineren van je werk met je gezinsleven kan voelen als een goocheltruc waarbij je tegelijkertijd jongleert en een konijn uit een hoge hoed tovert. Praktisch onmogelijk dus, althans, zo ervaren veel Nederlandse moeders het.

Online platform Sitly deed onderzoek onder ouders in Nederland, België, Zwitserland, Spanje, Finland, Italië, Denemarken en Noorwegen. In het onderzoek werd ouders gevraagd naar verschillende soorten kinderopvang en de balans tussen werk en gezinsleven. Ruim driekwart van de Nederlandse moeders zegt het moeilijk tot praktisch onmogelijk te vinden om werk en gezinsleven met elkaar te combineren.

Advertentie

Lees meer: 10 tips om werk en gezin in balans te houden

Stoppen met werken

Voortdurend stress, geen tijd voor jezelf en een continu schuldgevoel omdat je te weinig tijd met de kinderen doorbrengt. Van de ondervraagde moeders in Nederland heeft 44 procent heeft het gevoel dat ze tekortschiet ten opzichte van haar gezin. Toch zeggen de meeste vrouwen (70 procent) dat de druk om steeds maar weer alles voor elkaar te krijgen vooral van henzelf komt en niet van de maatschappij.

Een deel van de werkende moeders zou het liefst stoppen met werken, als dat mogelijk zou zijn. In Nederland geldt dat voor 1 op de 3 moeders. Onder Spaanse moeders is die wens nog sterker. Daar zou 65 procent wil stoppen met werken, mede omdat de werkdagen daar te lang zijn en parttime werken ongebruikelijk is.

Lees meer: Vrouwen blijven steeds vaker werken na geboorte eerste kind

Goede ouders

Opmerkelijk is wel dat, ondanks dat moeders vinden dat ze niet genoeg tijd voor de kinderen hebben, ze zichzelf wél goede ouders vinden (82%). Niet voor niets, want werkende moeders zijn ook heel waardevol blijkt uit dit onderzoek: Werkende moeders, succesvolle dochters. Daarnaast denken ze dat andere ouders het er niet veel beter vanaf brengen; slechts 1 op de 10 Nederlandse ouders denkt dat andere gezinnen hun leven beter onder controle hebben.

Bron: Sitly Beeld: Shutterstock