Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

luchtvervuiling-kinderen-effect
door

Welk effect kan luchtvervuiling op mijn kind hebben?

Dat luchtvervuiling flink schadelijk voor je gezondheid kan zijn, weet je natuurlijk al. Maar wist je dat een slechte luchtkwaliteit op baby's en kinderen extra veel effect heeft?

Kinderen worden elke dag blootgesteld aan luchtvervuiling. Verkeer in de stad, intensieve veeteelt op het platteland en andere industrieën zorgen voor een vervuilde lucht. Op bepaalde plekken, bijvoorbeeld in een drukke stad, is de kwaliteit slechter dan op andere plekken. Luchtvervuiling kan gevolgen hebben voor je kind. Maar maak je niet te veel zorgen; als je op een plek woont met een slechte luchtkwaliteit, wil dat niet meteen zeggen dat je kind last heeft van de onderstaande effecten. Het kan echter geen kwaad om je ervan bewust te zijn.

Advertentie

Acute infectie

Kinderen onder de vijf jaar die worden blootgesteld aan verhoogde niveaus van vervuilde lucht, hebben een grotere kans op een infectie aan de luchtwegen.

Te klein en te licht

Ben je zwanger? Luchtvervuiling kan invloed hebben op het gewicht en de lengte van je ongeboren baby. Hij loopt daardoor meer kans om te licht en te klein geboren te worden.

Lees ook: Minder kinderen voor een beter klimaat?

Astma

De longen van kinderen zijn nog niet ontwikkeld. Een vervuilde lucht kan astma veroorzaken. Bij één op de vijf kinderen met astma in Nederland is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door het verkeer. Nergens in Europa is het aantal relatief zo hoog als in Nederland en België. Dat blijkt uit een onderzoek van het medisch tijdschrift The Lancet.

Angst en depressie

Een vervuilde lucht heeft niet alleen invloed op het lichaam van je kind, maar ook op de mentale gezondheid. Kinderen die zijn blootgesteld aan verhoogde niveaus van luchtverontreiniging, hebben meer risico op mentale problemen zoals angststoornissen en depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Environmental Health Perspectives.

Kindersterfte

Wereldwijd sterven er jaarlijks 1,7 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van een ongezonde leefomgeving, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO). Onder een ongezonde leefomgeving valt luchtvervuiling, maar ook vervuild drinkwater, slechte hygiëne en meeroken.

Lees ook: Vuile lucht heeft invloed op hersenen van ongeboren baby

Wat kun je eraan doen?

Hoewel de bovenstaande effecten heel alarmerend klinken, is er geen reden tot grote paniek. Wel kun je zelf een aantal dingen doen, zoals overgaan op elektrisch koken en stoppen met roken. Door minder vaak de auto te pakken, draag je ook minder bij aan de luchtvervuiling.

Bron: AD.nl, theguardian.com, scarymommy.com – Beeld: Shutterstock