Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderen middelpunt op Wereld Kinderdag

In Nederland kennen we Moederdag en Vaderdag. Op 1 juni is de Internationale Dag van het Kind. Dat wordt in Nederland niet groots gevierd, maar in andere landen is het een echte nationale feestdag.

Advertentie

Kinderrechten

Kinderen hebben het recht om op te groeien bij familie en hebben recht op ontspanning en spelen. Dat zijn de 2 belangrijkste rechten voor kinderen. Om hiervoor bewustzijn te creëren werd Wereld Kinderdag in 1954 in het leven geroepen door de Verenigde Naties en UNICEF.

Uitje

In landen als Polen, Roemenië, Tsjechië, Rusland, China en Portugal is Kinderdag op 1 juni. Japan en Korea houden bijvoorbeeld 5 mei aan. Zo heeft elk land een eigen datum en een eigen invulling. Vaak geven ouders hun kind een cadeau en/of gaan iets leuks met ze doen, bijvoorbeeld naar een pretpark, museum of dierentuin. In Nederland is Kinderdag op 25 juni, maar we vieren het niet echt.

Meer kinderdagen

Er bestaat ook een Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Deze dag is vastgesteld op 20 november. En zo zijn er meer Kinderdagen, zoals de Dag van het Vergeten Kind en Dag van het Vermiste Kind.

Auteur: Irene de Waal – bron: beleven, UN – beeld: 123rf

Advertentie