Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Werkende moeders ervaren 40 procent meer stress (en dat is niet goed)

Stress is een van de grootste veroorzakers van fysieke en mentale gezondheidsklachten bij moeders. Nu bewijst nieuw Brits onderzoek dat vooral werkende moeders veel stress ervaren. Misschien niet heel verrassend.

Advertentie

Volgens een Brits onderzoek van Manchester University naar stress onder zesduizend mensen blijken moeders met twee of meer kinderen significant meer stress te ervaren (veertig procent) dan werkende vrouwen zonder kinderen. Ook moeders met één kind staan onder druk, zij ervaren achttien procent meer stress dan werkende vrouwen zonder kinderen. Om de stresslevels van de vrouwen te meten, analyseerden de wetenschappers elf chronische stress indicatoren als bloeddruk, cholesterol en de aanwezigheid van stress-gerelateerde hormonen.

Minder uren

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat er maar één manier is om de stress bij deze groep vrouwen te verminderen en dat is minder uren werken. Flexibele uren en vanuit huis werken heeft geen effect op het stresslevel van de moeders. De belangrijkste oorzaak van stress is het feit dat werkende moeders vaak een dubbele verantwoordelijkheid dragen: werk en thuis.

Gevolgen

De stress kan leiden tot slapeloosheid en verlaagde immuniteit tot stemmingswisselingen en gewichtstoename. ‘Overmatige stress verhoogt de output van het cortisolhormoon, wat op zijn beurt het risico op hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, depressie en angst kan verhogen’, legt gynaecoloog en onderzoeker Brent Bost uit.

Impact

APA-psycholoog Lynn Bufka noemt de resultaten cruciaal in onderzoek naar de impact van stress. Zij claimt dat de manier waarop een moeder omgaat met stress, bepalend is voor de rest van de familie. Bufka: ‘Bovendien kan het omgaan met stress op een ongezonde manier de symptomen op korte termijn verlichten, maar uiteindelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en, ironisch genoeg, meer stress.’

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock