Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Werkt de Rapley-methode echt?

Voed je je kind volgens de Rapley-methode, dan pakt-ie zijn eerste broccoli zelf bij het stronkje. Maar heeft dat nu voordelen of niet? Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden geven tips.

Als je de Rapley-methode – naar Gill Rapley, de Unicef-verpleegkundige die deze methode voor het eerst in de praktijk bracht – volgt, geef je geen gepureerd eten en voer je je baby niet. Het idee is dat je kind zachtgekookte groente, broccoli of wortel bijvoorbeeld, zelf kan pakken en naar z’n mond brengt om er iets van af te sabbelen of happen. Op die manier heeft je baby zelf de regie en dat zou allerlei positieve effecten hebben op het latere eetgedrag: kinderen zouden dan meer groente lusten en beter naar hun verzadigingsgevoel luisteren.

Advertentie

Tip! Wees voorbereid op geklieder met een van deze mooie knoeimatten

Werkt het?

Helaas zijn er niet veel goede onderzoeken die deze methode hebben onderzocht. Hoewel een paar studieresultaten wijzen op een gezonder eetgedrag op latere leeftijd, kun je niet per se stellen dat dit door de methode van bijvoeding zelf komt. De ouders die kiezen voor de Rapley-methode zijn namelijk vaak al bewuster bezig met gezonde voeding. Ze geven bijvoorbeeld ook borstvoeding en letten goed op de honger- en verzadigingssignalen van hun kind. Dat kan positieve effecten hebben op het eetgedrag.

Lees ook: Zo weet je of je baby toe is aan oefenhapjes

Kauwen!

Kies je voor de Rapley-methode, laat je dan goed adviseren over welke voedingsmiddelen je kunt aanbieden en op welke manier. Zodat je baby verschillende smaken proeft en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. En laat je informeren hoe je de kans op verslikking zo klein mogelijk maakt. Onderzoek laat zien dat de Rapley-methode geen groter gevaar oplevert op verslikken dan gewoon bijvoeden, zolang ouders maar goed zijn voorgelicht.

Dat zit goed

Wil je met Rapley aan de slag? Kijk of je baby goed rechtop kan zitten en goed kan kauwen en slikken, anders is het misschien beter nog even te wachten met grovere stukjes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de methoden te combineren: terwijl je kind een stukje zachtgekookte wortel ontdekt met zijn handen, kun je hem prima ook wat fijngeprakte hapjes voeren.

Handig voedingsschema: dit heeft je baby het eerste jaar nodig.

Zo doe je het

Dit heb je nodig: stronkje verse broccoli

Zo maak je het: was de broccoli. Snij er drie roosjes af en de rest in kleine blokjes. Kook of stoom de broccoli tot die zacht is. Voeg geen zout toe. Hou drie roosjes apart en prak de rest fijn met een vork. Verdeel het broccolihapje in kleine porties. Leg de zachtgekookte roosjes op een plastic bord en voer je baby ongeveer twee theelepels.

Tip voor het hele gezin: maak een viscurry van zalm, wortel, peultjes, broccoli, currykruiden/-pasta en kokosmelk. Lekker met zilvervliesrijst.

Do’s en dont’s: zelf groente- en fruithapjes maken.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Beeld: istock

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.