Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Werkt hij, moeder jij? Een andere indeling levert misschien wel méér op

In verwachting van de eerste, tweede of derde? Vaak blijft de partner die het meest verdient fulltime werken, terwijl de ander een stap terugdoet om voor de kinderen te zorgen. Maar is dat wel logisch? Wat blijkt: juist een andere indeling dan de meest voor de hand liggende wil nog weleens meer tijd of geld opleveren. Zo zit dat!

Welke indeling is het meest ideaal?

Women Inc. en het Nibud hebben de handen ineen geslagen om ouders meer inzicht te geven in de financiële gevolgen van hun taakverdeling. Via de WerkZorgBerekenaar kunnen zij ontdekken welke verdeling voor hun gezin het slimst is. Handig dus om zo alle mogelijke indelingen in kaart te brengen, voordat er knopen worden doorgehakt.

Advertentie

De WerkZorgBerekenaar is in het leven geroepen omdat ouders zich vaak laten leiden door onvolledige informatie. Zo zijn ze meestal niet op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting, die een grote rol speelt als je werkt en een kind hebt jonger dan twaalf jaar. ‘Dat kan bijna 2800 euro per jaar schelen,’ zegt Saskia de Hoog, expert arbeidsmarkt bij Women Inc.

Hoe werkt het?

In de WerkZorgBerekenaar vul je als partners jullie gegevens in. Denk aan salaris, aantal kinderen, hoeveel dagen kinderopvang nodig is, hoeveel de huur of hypotheek bedraagt en hoeveel dagen jullie beiden werken. Vervolgens wordt er een berekening gemaakt van wat er netto per maand te besteden is en welke indeling eventueel meer kan opleveren. In deze berekeningen worden ook alle toeslagen, tegemoetkomingen en kortingen meegenomen.

‘Kinderopvang te duur is onzin’

Women Inc. hoopt met de WerkZorgBerekenaar onder andere korte metten te maken met het beeld dat kinderopvang ontzettend duur is. ‘We horen vaak het argument van ouders dat een extra dag werken niet opweegt tegen een extra dag kinderopvang. Dat klopt gewoon niet. De laagste inkomens krijgen 94 procent van de kosten terug, en bij de hoogste inkomens is dat nog steeds een derde. We vinden niet dat ouders per se meer of minder moeten gaan werken als ze kinderen krijgen, maar wel dat de verdeling tussen werk en zorg een financieel bewuste keuze moet zijn,’ zegt De Hoog.

BEKIJK OOK: Mama versus papa: meisje legt verschil opvoeding uit

MEER LEZEN?