Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wetenschappers komen met eierstokken uit 3D-printer

Wie de kans op het krijgen van een baby wil vergroten, kan mogelijk in de toekomst 3D-eierstokken laten printen. Onderzoekers van de Northwestern University maken momenteel nep-eierstokken van gelatine met behulp van een 3D-printer.

Amerikaanse wetenschappers hopen dat de techniek in de toekomst kan worden toegepast bij onvruchtbare vrouwen.

Advertentie

Groen kleurtje

Er zijn inmiddels al een aantal muizen die met behulp van een 3D-implantaat baby’s hebben gekregen. De eierstokken werden door de wetenschappers groen geverfd en in een muis geplaatst. Toen de babymuizen eenmaal geboren waren, lichtten zij groen op onder een speciale lamp. Voor de onderzoekers was dit een indicatie dat ze voort waren gekomen uit een eitje van de 3D-eierstokken.

Eerst nog verder testen

Door het gebruik van gelatine, die poriën bevat, kunnen de eitjes voedingsstoffen uit de bloedbaan opnemen en groeien. Zowel het oestrogeen als de eicellen kwamen uit een menselijk lichaam. Voor vrouwen met een ziekte, een erfelijke afwijking of niet-werkende eierstokken kan de kans op het krijgen van een baby na deze uitvinding steeds groter worden. Maar voordat de eerste 3D-geprinte eierstokken in mensen worden geplaatst, moet er eerst verder getest worden. Na de muizen zijn nu eerst de varkens aan de beurt.

LEES OOK: 3D-implantaat redt kinderlevens

LEES OOK: Baby gered dankzij 3D-printer

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD.nl – Foto: Shutterstock