door

Wetenschappers ontwikkelen gezond leefstijlprogramma voor peuters

Steeds meer mensen lijden aan overgewicht en daarom moet een gezonde leefstijl al op het speelplein beginnen, bepleiten de onderzoekers. Zij ontwikkelden een speciaal 'leefstijl-interventieprogramma' voor jonge kinderen.

Peter Weijs, hoogleraar Voeding en Beweging aan het Amsterdam UMC en lector bij de Hogeschool van Amsterdam bedacht samen met promovendus Nicole Toussaint een leefstijl-interventieprogramma voor voorscholen. Naar de peuterspeelzaal, wat kun je verwachten?

Advertentie

Profijt

Hoe vroeger een kind begint met gezond eten en veel bewegen, hoe meer profijt je daar later van hebt is de gedachte achter het programma. Juíst voor kinderen in de leeftijd van twee tot zes jaar zou de ontwikkeling van een gezond gewicht van groot belang zijn, stellen de onderzoekers. Maar dat vereist wel een oplettend (gezond) oog vanuit de omgeving, en daar zou het nog te vaak mis gaan.

Toekomst

Een speciaal programma voor kinderen moet daar nu een handje bij helpen. Niet alleen bij het minderen van ongezonde eetgewoontes, maar óók bij meer bewegen op het schoolplein. De onderzoekers benadrukken dat het programma niet bedoeld is voor gewichtsvermindering van de peuter nu, maar meer gericht is op de toekomst. Als je nu al gezonde stappen zet, heb je daar later profijt van, is het idee daarachter.

Balans

Kinderdiëtist Merle Leenders is positief over het programma, verklaart ze tegen Metro. ‘Het is hartstikke goed als kinderen al vroeg leren wat gezond eten en bewegen is. Zeker wat ‘oudere’ peuters, tussen vier en zes jaar, vinden dit vaak juist ook heel leuk. Een echt ‘dieet’ is natuurlijk wel een ander verhaal: alle extraatjes weghalen is onnodig. De balans is het allerbelangrijkste. Wanneer een kind jarig is bijvoorbeeld. Deel dan een gezonde traktatie uit op school, maar eet thuis lekker een taartje.’Doe hier inspiratie op voor gezonde traktaties

13 procent

Overgewicht, inclusief obesitas, komt bij dertien procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar voor, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2017. En het percentage Nederlanders met overgewicht blijft stijgen en ervan af komen blijkt niet eenvoudig. Om het programma te testen wordt het nu toegepast op meerdere voorscholen. Hier zijn de schoolpleinen aangepast om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Ook hebben de peuterleiders workshops gevolgd over gezonde voeding en levensstijl. De onderzoekers verwachten dat meerdere voorscholen zullen volgen. Heeft mijn kind overgewicht?

Ouders

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, hebben de kinderen op de deelnemende voorscholen niet significant minder overgewicht dan leeftijdsgenoten op andere voorscholen. Tegen De Volkskrant zegt Hoogleraar Weijs dat hij pas over een paar jaar resultaat op de weegschaal verwacht te zien. ‘Met deze aanpak willen we het gedrag veranderen, en gedragsveranderingen kosten tijd.’ Bovendien moeten ouders ook iets van de gezonde aanpak op de voorschool opsteken. ‘Daarom beginnen we nu ook met een programma waarbij we de ouders meer betrekken en hen voorlichten.’

Bron: Metro, De Volkskrant Beeld: Shutterstock