door

WHO: 'Laat kinderen tot 5 jaar maximaal één uur per dag naar een scherm kijken'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor het eerst een richtlijn opgesteld over de schermtijd voor jonge kinderen. Maximaal één uur per dag is het advies voor kinderen onder de 5 jaar. Kinderen tot één jaar kunnen volgens de WHO maar beter helemaal wegblijven van schermen.

Bewegen en samen spelen

Welke schade kinderen precies kunnen oplopen als ze langer dan een uur per dag naar een scherm turen wordt door de WHO niet gespecificeerd. Volgens de organisatie is dit advies vooral nodig om te voorkomen dat kinderen te veel tijd zittend doorbrengen. Gebrek aan lichaamsbeweging is een belangrijke risicofactor voor vroegtijdig overlijden en draagt bij aan de toename van obesitas, stelt WHO. Baby’s jonger dan 1 jaar moeten volgens de WHO tenminste een half uur per dag op hun buik liggen om voldoende beweging te krijgen en kinderen zouden dagelijks zeker drie uur lichaamsbeweging moeten krijgen.

Advertentie

Ook benadrukt WHO het belangrijk van interactie tussen ouders en kinderen. Je kind voorlezen en samen spelletjes spelen is veel leuker én beter voor je kind dan naar een tv kijken of op een tablet bezig zijn, zegt de organisatie.

Lees ook: Bewegen voor kinderen: waarom is het belangrijk?

Kritiek

Niet iedereen is het eens met het advies. Onderzoekers van de universiteit van Oxford vinden het jammer dat er geen rekening is gehouden met de voordelen van digitale media. ‘Alle tijd achter een beeldscherm wordt over één kam geschoren. Er is niet gekeken naar de inhoud en de context van beeldschermgebruik’, legt een van de onderzoekers uit.

Lees ook: Wat leren kinderen via computer, apps en tv?

Tips media-expert

Andere kritiek op de nieuwe richtlijn is dat er onvoldoende bewijs is om te stellen dat meer dan een uur per dag naar een scherm kijken schadelijk zou zijn voor kinderen. Zo vraagt Prof. Kevin McConway, emeritus hoogleraar toegepaste statistiek aan de Open Universiteit zich in The Guardian af of het niet beter zou zijn geweest om minder nauwkeurig te zijn. ‘In plaats van zulke gedetailleerde aantallen en tijden zonder fatsoenlijk bewijs te noemen om deze te ondersteunen.’

Ook onze eigen media-expert Frederike Lems vindt het lastig om een algemeen geldend advies te geven als het gaat om schermtijd. Lees hier wat zij erover te zeggen heeft. Plus handige tips!

Bron: NOS, The Guardian Beeld: Shutterstock