Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wiegendood: 1 op de 8 na dutje op bank

Uit onderzoek van het Children's Mercy Hospital in Kansas City blijkt dat 1 op de 8 gevallen van wiegendood voorkomt bij baby's die op een bank of stoel in slaap vallen.

Voor het onderzoek werden bijna 8.000 gevallen van wiegendood  in Amerika onder de loep genomen.

Advertentie

Vals gevoel van veiligheid

Dat het gevaarlijk kan zijn om een baby te laten slapen op een bank, bleek al uit eerder onderzoek. Deze keer werd echter ook onderzocht welke factoren hierbij een rol spelen. Zo blijkt dat ouders hun baby’s makkelijker met hun gezicht naar beneden laten slapen op een bank dan in hun wieg of bedje.

Ook denken ouders vaak dat samen slapen op de bank veilig is, omdat het kindje tussen hun lichaam en het zitvlak in ligt. De kans op beklemming en verstikking is hierdoor echter groter.

Ouderlijk bed onveilig

Ook met je baby samen in bed slapen is volgens de onderzoekers niet verstandig. Van alle onderzochte gevallen van wiegendood, bleek maar liefst 70% van de baby’s in het bed van de ouders te liggen. De conclusie van het onderzoek luidt dan ook dat baby’s alleen moeten slapen, op hun rug of op een stevig plat oppervlak in een bedje of wieg. Hiermee verklein je de kans op wiegendood.

Lees ook: Zo verklein je de kans op wiegendood, 7 voorzorgsmaatregelen

Bron: Pediatrics  – Foto: Saksoni/ iStock