Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wintersport met kinderen: op de slee in Zuid-Duitsland

Verder dan Winterberg, maar dichterbij dan Oostenrijk. Hoge bergen, goede sneeuw en heel veel gemütlichkeit: Femke (38) gaat met haar vriend Niek (42), zoon Seth (4), dochter Kee (2,5) en Femkes ouders acht dagen wintersporten in het Zuid-Duitse dorp Oberammergau.

‘Sneeuw!’ gillen Seth (4) en Kee (2,5) als ik de gordijnen opendoe. ‘Kom, we gaan opa en oma wakker maken.’ Toen we gisteravond aankwamen, was de lucht zwart en waren de sterren ontelbaar, nu is de wereld zonnig en wit. De kinderen rennen de woonkamer in, stuiteren in hun skipakken, trekken snel hun handschoenen en moonboots aan, de schuifdeur gaat open en hup, daar duiken ze van de veranda de sneeuw in. Lachend loop ik achter ze aan en adem diep in. Die typische frisse lucht, de geur van houtkachels, het uitzicht op de bergen. Zalig, we zijn er weer!

Advertentie

Traditiereis

Vijftig jaar geleden, toen wintersporters nog geen file richting het zuiden veroorzaakten, togen mijn moeder, haar zussen en ouders vanuit Groningen naar Zuid-Duitsland. Mijn opa had ergens gehoord over Oberammergau. Een Beiers dorp op zo’n achtenhalf uur rijden (zonder stops). Wat hij hoopte aan te treffen, klopte. Eigenlijk alles wat zijn gemütliche winterhart begeerde: een mooi dorp met beschilderde huizen, een kerk met typische ‘uientoren’, een kabbelende rivier, pistes, langlaufloipes, besneeuwde bossen om in te wandelen, sleeheuvels, cafés waar dorpsgenoten genieten van een Helles-bier en een borreltje on the side, berggezichten die je nietig doen voelen en een gletsjer (de Zugspitze) in je achtertuin. Toen mijn moeder twintig jaar geleden met haar eigen gezin zocht naar een dorp waar zij met mijn vader kon wandelen én de rest van het gezin kon skiën, was de keuze dan ook snel gemaakt. En wie ben ik om die traditie te verbreken? Oberammergau leent zich perfect voor kleine kinderen die de latten nog een beetje spannend vinden en het liefst niet al te lang in de auto zitten. Dus zijn wij er dit jaar acht dagen met Seth, Kee én mijn ouders.

Lees ook: Wintersporten met kinderen in Winterberg: 3 tips

oberammergau

Even oefenen

We beginnen onze eerste dag met een sneeuwduik, wat sleewerk en een poging tot een sneeuwpop. Daarna gaan we naar de lokale skiverhuurder. Kee is twee en zegt geen nee tegen avontuur. Ze wil ski’s, het liefst roze. Seth twijfelt, want spannend, maar een paar oefenski’s gaan er ook bij hem wel in. ‘Maar ik wil niet op les bij iemand die Duitsland praat, want dat versta ik niet.’ Duidelijke taal, we gaan dus zelf oefenen. Het skigebied van Oberammergau telt zo’n twintig kilometer aan pistes, waaronder een pittige zwarte afdaling, wat rood en uitgestrekt blauw. Er is ook een kinderweide, waar we de ski’s onderbinden. Kee gilt het uit. Ze wil meteen met de grote lift naar boven, de berg op, ze wil op les, ze wil alles. Maar skiles voor tweejarigen is er niet, dus oefenen we nog even door. Seth is minder enthousiast, de harde schoenen voelen gek. Na anderhalf uur sneeuwpret pakken we de stoeltjeslift (zonder ski’s) om te gaan lunchen. Boven op de berg bestellen we kaiserschmarren, een soort losgeknipte pannenkoeken met appelmoes.

Lees ook: Wintersport met kinderen

Bejaardensport

Opa en oma, die in het appartement naast ons logeren, bellen de volgende ochtend aan en hebben een verrassing. Vandaag mogen Niek en ik een dagje zonder kinderen op pad. Skiën en snowboarden in Garmisch, is het eerste idee. Het gebied ligt op ongeveer twintig minuten rijden en is groot genoeg om een dag los te gaan op de latten. ‘Of zullen we eens iets anders doen?’ stel ik voor. Niek oppert om samen de Laberberg omhoog te lopen (joe!) op van die speciale ski’s, maar dan bedenk ik me iets anders. Buiten het dorp liggen langlaufloipes bij de rivier en door het bos. Ons decor voor een dagje samen. Niet veel later genieten we dan ook van de zon en het winterse landschap. Als we eenmaal de schwung te pakken hebben, veegt niemand die lach meer van ons gezicht. Ik trek mijn fleece uit. Van langlaufen ga je zweten!

De volgende dag zijn we terug in hetzelfde bos bij Graswang, een dorpje verderop, alleen lopen we nu met z’n allen op onze sneeuwschoenen richting de wildtierfütterung. Lees: een soort boswachter legt in de winter voer neer voor de herten, zodat ze de kou beter doorkomen. Vanuit een verscholen boshuisje mag je naar ze kijken, met kleden over je benen, een glas schnaps in je hand en ‘zachtjes praten, anders schrikken de hertjes’. Schuchter verschijnen ze een voor een tussen de bomen en niet veel later staan er tientallen bij elkaar te eten. Seth en Kee staren. Allemaal bambi’s, zo uit het echte bos. ‘Is dat een mamahert? ’ fluisteren ze.

Lees ook: Dagje weg met kinderen in de winter

oberammergau

Dagafsluiter

De dagen erna zien er als volgt uit: óf we zijn op de piste aan het pielen (waar Seth en Kee veel vriendjes maken) óf we sleeën van een heuvel. En dan hebben we vaak twee afsluiters. De favoriet: een duik in zwembad WellenBerg met een verwarmd buitenbad (met bubbels) met uitzicht op de bergen, een kinderbad met glijbaantje, baden met sproeiers en twee lange glijbanen met bochten. We gillen ons naar beneden. Ik leer Seth en Kee dat je met je zwembroek tussen je billen nóg harder gaat. Ook favoriet: eten bij Hotel Maximilian. Je eet er naast hun eigen bierketels en voor de kinderen is er een speelhoek. En daarna is het tijd voor weer een voldane nacht. Op de een of andere manier zijn de bedden hier zachter en de nachten langer. In Oberammergau verzet je namelijk ook bergen op slaapgebied. Iedereen slaapt zeker tot een uur of acht in de ochtend. Maar goed dat ze nog zo klein zijn, bedenk ik me. Anders had ik ook op vakantie de wekker moeten zetten, voor skiles.

Lees ook: Dit zijn de 5 meest gelezen artikelen over ‘slapen’ in 2019

Tips van Femke:

  1. Zoek ’t hogerop
    De Zugspitze, bij Garmisch-Partenkirchen is met bijna 3.000 meter de hoogste berg van Duitsland en ligt op de grens met Oostenrijk. Je kunt met de trein én de gondel omhoog. De Zugspitz-arena telt zeven Oostenrijkse skigebieden, en samen met de Duitse heb je ongeveer 213 kilometer aan piste tot je beschikking. Die zijn overigens niet met liften met elkaar verbonden.
  2. Zug naar de city
    München, dat is toch die stad waar je altijd voorbijrijdt richting het zuiden? Niet doen! Stop onderweg of neem in Oberammergau de trein voor een dagje München. In een klein uurtje ben je er. Een kijkje in een van de beroemdste bierhallen van Duitsland uit de zestiende eeuw, het Hofbräuhaus, mag niet ontbreken. Platzl 9, München.
  3. Adrenalinekick
    Een gondel brengt je naar 1.683 meter, ski’s onder en gaan: de zwarte piste van de Laber af. Boven een drankje bestellen en genieten van het magische uitzicht kan ook.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst en beeld: Femke Zijlema