Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wintersporten met kinderen in Winterberg: 3 tips

Ook wintersport met een peuter is ganz toll. Zeker als je in de auto springt naar het Duitse Winterberg, want dat is de ideale plek voor een winterbreak met kleine kinderen. Pauline Bijster (35) ging er skiën, samen met haar vriend Joey (37) en haar kinderen Jaya (12), Alek (10), Gael (4) en Lily-Rose (2).

‘Na deze tunnel?’ We doen een spelletje, we rijden namelijk op een weg die steeds door tunnels wordt onderbroken. We zijn onderweg naar de sneeuw, maar voorlopig is alles om ons heen nog hartstikke groen, geen sneeuwvlok te bekennen. Dus maken we ons een beetje zorgen en vragen we ons bij elke tunnel af wanneer en of er ooit wel sneeuw komt.

Advertentie

Drie uur en 41 minuten

‘Is er na déze tunnel dan sneeuw?’ Volgens de TomTom zijn we al vlak bij de eindbestemming. Het Duitse skigebied Winterberg is vanaf onze woonplaats Rotterdam slechts drie uur en 41 minuten rijden – zo kort dat zelfs niemand chagrijnig is geworden van de autorit. De voorspellingen als we erheen rijden in februari, zijn goed. En ja! Eindelijk krijgen de weerapps gelijk: als we de zoveelste lange tunnel uit rijden, zien we zowaar sneeuw. We zijn gerustgesteld, maar vooral ook verwonderd over het mooie landschap. Winterberg ligt in een bosrijk gebied, waarschijnlijk is het hier ook zonder sneeuw fijn om te zijn.

De vakantiewoning die we hebben gehuurd, ligt niet in het centrum van Winterberg, maar in het naastgelegen plaatsje Neuastenberg. Het uitzicht vanaf ons terras is prachtig: alles is wit en stil, zoals alleen sneeuw stil kan zijn. Overal zien we dennenboomtoppen langs de besneeuwde heuvels. De kinderen laten zich vallen in het dikke pak sneeuw voor de deur en maken met hun armen sneeuwengelen. Ze pakken de sleetjes die er staan en gaan spelen. Veel meer dan dit heeft een kind niet nodig.

Lees ook: Zwanger en wintersport

Veel kinderoefenweides

In Winterberg vind je 34 afdalingen van zeven verschillende bergen, voornamelijk blauwe en een paar rode pistes. Daarnaast zijn er veel kinderoefenweides. De 260 sneeuwkanonnen zorgen dat er ook in minder koude winters sneeuw ligt. ‘Het skigebied is zeer geschikt voor beginnende en licht gevorderde skiërs. Daarnaast is het gebied kindvriendelijk en dus ideaal voor gezinnen die niet al te lang in de auto willen zitten vanuit Nederland,’ staat op de website Winterberg-info.nl. Maar ook Nederlanders zonder kinderen vinden hun weg naar het Duitse Sauerland: voor een weekendje of zelfs een enkele dag ski-plezier. En ja, foute après-skibars vind je hier ook, maar het zijn er maar een paar en als je er een beetje omheen slalomt en in een naastgelegen dorpje slaapt, heb je er weinig last van.

Leuk: als je op tijd boekt, zijn er houten chalets te huur en hotels met haardvuur en geblokte gordijnen, precies zoals het hoort in een wintersportgebied. En op de pistes kun je Duitse hotdogs kopen, maar ook pannenkoeken, patat, warme chocolademelk met slagroom en glühwein en alles is – in vergelijking met Franse of Zwitserse skigebieden – helemaal niet duur.

Ook interessant: Met je baby op wintersport, waar moet je op letten?

Skiën en sjouwen

Met een glas wijn op het terras bij het huisje en de kinderen sleeënd eromheen, hebben wij het prima naar ons zin. De volgende ochtend vroeg vertrekken we naar de Skischule, omdat we skilessen hebben geboekt. Eerst naar de verhuur. Wel een beetje gedoe: ski’s passen: ‘Mahaamm, die schoenen zitten zo rot!’ ‘Mama, wil je dit dragen?’ En ik: ‘Nee jongens, ik ga niet alle ski’s en skischoenen van iedereen dragen!’ Maar uiteindelijk hebben we een auto vol skispullen. We zijn er klaar voor. We hebben gekozen voor twee uur les per dag, maar je kunt ook vier uur per dag les krijgen.

Pizzapunt

De oudsten, Jaya (12) en Alek (10), gaan zelf naar hun les en kunnen zowaar na twee dagen lessen, heel veel oefenen en honderd keer vallen (helmen zijn verplicht), zelf de blauwe piste af en met de lift weer naar boven. Kinderlessen worden hier al aangeboden vanaf drie jaar. En het handige is: veel skileraren in Winterberg spreken Nederlands. Voor de kleintjes is er een oefenweide, daar leren ze glijden en doen ze spelletjes met de begeleiders. Mijn zoon Gael, net vier, gaat dapper met zijn klasje mee. Hij vindt het loeispannend, maar leert in de eerste twee uur hoe hij op zijn kleine skietjes kan blijven staan zonder meteen onderuit te glijden en hoe hij de punten naar elkaar toe moet houden in een pizzapunt. Met zijn helm, bril, wanten en skipak aan op die piepkleine skietjes is hij het schattigste wat ik ooit op een piste heb gezien.

Buggyproof?

Letterlijk gezien is deze plek natuurlijk niet zo buggyproof – een buggy door de sneeuw duwen is geen makkie – maar een goede plek voor een trip met (kleine) kinderen is het zeker, want het is overzichtelijk en klein. De bergen zijn niet hoog, de pistes niet lang, alles is dichtbij en makkelijk bereikbaar. Ons eerste lange weekend Winterberg wordt uiteindelijk koud en zonnig, eigenlijk precies zoals je hoopt dat een wintersport zal zijn. Volgend jaar gaan we weer en dan mag ook Lily-Rose op skiles. En dan gaan we zes dagen in plaats van vier. Het chalet hebben we stiekem in de zomer alvast geboekt.

Tips van Pauline

  1. Winterbanden zijn in Duitsland verplicht (en we waren er blij mee op de spekgladde parkeerplaatsen!). Sneeuwkettingen hadden wij niet nodig.
  2. Het is erg druk in vakantieperiodes in de winter: (ver) van tevoren boeken is daarom slim. Ook skilessen en ski-huur kun je online alvast regelen.
  3. De sneeuwkanonnen op de pistes staan van december tot maart aan. De meeste kans op natuursneeuw heb je in januari en februari.

Lees hier meer handige tips voor wintersporten met kinderen.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst en beeld: Pauline Bijster