Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wist je dat je stem lager wordt als je een kind krijgt?

Als je net een kind hebt gekregen, is je stem lager dan daarvoor. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Sussex. 

Advertentie

De stemmen van de moeders die aan het onderzoek meededen, werden wel één tot twee pianotonen lager na de geboorte van hun eerste kind. Hun stemgeluid werd niet alleen zwaarder, maar ook monotoner, concludeert de afdeling Psychologie van de Engelse universiteit.

Zangeressen

De psychologen begonnen het onderzoek omdat zangeressen en actrices vertelden dat ze een zwaardere stem kregen na hun zwangerschap. De onderzoekers luisterden naar bandopnames van de stemmen van twintig vrouwen die voor het eerst moeder werden. Ze volgden de vrouwen tien jaar lang en keken naar hun stemgeluid in de vijf jaar voordat ze hun eerste baby kregen en de vijf jaar erna.

Tijdelijk effect

Nadat de wetenschappers 227 minuten bandopnames hadden geanalyseerd, kwamen ze tot de opmerkelijke conclusie dat nieuwe moeders een lagere stem krijgen. Het effect is wel tijdelijk: na een jaar hadden de vrouwen hun oude stemgeluid weer terug.

Hormonen

De onderzoekers denken aan verschillende verklaringen voor het lagere stemgeluid van nieuwe moeders. Het kan aan de hormonen liggen: uit eerder onderzoek bleek al dat je stem kan veranderen als je ovuleert, in de overgang zit of zwanger bent. Een andere verklaring is dat je lager gaat praten omdat een zwaardere stem geassocieerd wordt met volwassenheid en verantwoordelijkheid. Ook kan het komen doordat moeders vaak mentaal en fysiek moe zijn.

Advertentie

Bron: Science Daily – Beeld: Shutterstock