Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

YouTube Kids is nu ook in Nederland beschikbaar

YouTube Kids is een kindvriendelijke versie van YouTube, bedoeld voor kinderen tot 12 jaar. Deze kleurrijke app is zo gemaakt dat ouders meer controle hebben over het kijkgedrag van hun kinderen. Interessant? Zo werkt het.

Advertentie

Controle

Als ouder kun je voor elk kind een eigen profiel aanmaken op YouTube Kids . Daarmee krijgt je kind toegang tot verzamelingen van kanalen die YouTube van tevoren gecheckt heeft, bijvoorbeeld over knutselen, sport, muziek en leren. Maar je kunt ook zelf handmatig de goedgekeurde inhoud voor je kind bepalen. Zo kun je YouTube-kanalen selecteren die ze wél mogen zien of je kunt juist kanalen blokkeren. Verder kan je instellen hoe lang je kind mag kijken en je kunt terugkijken wat hij allemaal gezien hebben.

Seks en schelden verboden

Videomakers kunnen zichzelf niet opgeven om in de app te worden opgenomen, maar YouTube geeft wel tips waar ‘gezinsvriendelijke content’ aan moet voldoen. De video’s moeten ‘positieve interesses, ontwikkeling en educatie ondersteunen en gezinnen inspireren om samen offline iets te ondernemen’. Daarbij is seks, botheid en schelden uit den boze. Sluikreclame maken in de video’s wordt ook niet op prijs gesteld. Dat heeft er in  geresulteerd dat de video’s van MeisjeDjamila, Kinderen voor Kinderen en het Klokhuis zo goed als allemaal te vinden in de app, maar bijna alle bekende Nederlandse YouTubers (Enzo Knol, Famke Louise, Ronnie Flex) niet.

100% safe?

Al het begin is moeilijk en de filter van deze nieuwe app werkt dan ook nog niet perfect. YouTube heeft al meerdere malen excuus moeten aanbieden omdat er toch ongure of vulgaire content op het Kids-platform werd getoond. Wil je geen risico lopen? Dan kun je het best de modus ‘goedgekeurde inhoud’ inschakelen en handmatig bepalen welke content je kind mag zien.

Bron: Bright Beeld: Shutterstock