
YouTube lanceert kindvriendelijke videosite
Met grove persiflages van kinderhelden als Dora of Bert en Ernie en ongepaste reclames is YouTube niet bepaald het meest kindvriendelijke internetplatform. Om die reden heeft YouTube een speciale versie van de videosite gelanceerd: YouTube Kids.
Helaas is de site er voorlopig alleen voor kinderen in de Verenigde Staten, maar het is een begin. ‘We beginnen in de Verenigde Staten en kijken later of we het gaan uitrollen,’ zegt een Google-woordvoerder.
App is arbeidsintensief
De inhoud van de app is namelijk aardig arbeidsintensief: de video’s worden stuk voor stuk handmatig geselecteerd door een speciale redactie. Zelfs de advertenties krijgen van Google het predicaat ‘kindvriendelijk’. Als ouder hoef je dus niet bang te zijn dat je kind de trailer van Fifty Shades of Grey tussendoor voorbij ziet komen.
Groeiend deel van de markt
YouTube-eigenaar Google beseft zich maar al te goed dat jonge kinderen een groot en groeiend deel van de markt zijn. Videokanalen die gericht zijn op kinderen zijn het afgelopen jaar met maar liefst 200% in populariteit gestegen. Andere kanalen zagen hun kijkcijfers ‘slechts’ met gemiddeld 50% groeien.
Tablets: speelgoed voor de allerkleinsten
Kinderen krijgen steeds eerder een tablet voor hun neus. Gemiddeld is een Nederlands kind nu 3,9 jaar wanneer het voor het eerst online gaat, maar sommige kinderen mogen vanaf hun 1ste of 2de jaar al met de tablet spelen, zo zocht de Volkskrant uit.
Ouders controleren niet alles
Volgens Stichting Mijn Kind Online is dit absoluut geen slechte ontwikkeling, omdat kinderen veel educatieve spelletjes doen. Wel benadrukken zij dat ouders digitale media vaak gebruiken als zoethoudertje en dus niet alles wat een kind doet controleren.
Kindertube
Nederland moet het dus voorlopig nog zonder YouTube Kids doen, maar gelukkig hebben wij Kindertube: een videosite speciaal voor kinderen waar inmiddels zo’n 10.000 vooraf gecontroleerde kinderfilmpjes op staan. ‘Mijn vrouw en ik merkten dat YouTube vol staat met filmpjes met voice-overs die ongeschikt zijn voor de oren van onze jonge kinderen,’ aldus oprichter Jeroen Bouter tegen de Volkskrant.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Volkskrant – Foto: 123rf
Lees ook:
Hoe leer je je kind omgaan met media?
Stapelen of swipen? Het gebruik van een tablet
Beeldschermregels: wel of niet?
Welk apparaat op welke leeftijd?