Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zelf echo's maken steeds populairder

Thuis vanaf de bank de baby in je buik bewonderen wordt steeds populairder. Zo zijn er inmiddels al bijna 3.000 thuisecho’s gemaakt met ’s werelds eerste echoscanner voor thuisgebruik, de Babywatcher.

Met de Babywatcher maak je (niet-medische) echo’s in 2D. Je kunt je baby dan zien op een scherm, net zoals bij de verloskundige of het echocentrum. Per dag kun je vervolgens 3 echo’s maken van elk 10 minuten. En volgens Babywatcher, het bedrijf dat de Babywatcher eind 2015 op de markt bracht, krijg je het beste resultaat als je tussen de 16 en 32 weken bent.

Advertentie

Niet voor medische doeleinden

Zoals gezegd is de Babywatcher niet bedoeld voor medische doeleinden, maar vooral voor de leuk. Zo kun je kijken naar je baby wanneer jij maar wilt. Volgens Raymond Bergs, directeur van BabyWatcher, haakt het vooral in op de trend dat veel ouders graag een pretecho van hun kind willen. Daarnaast benadrukt BabyWatcher dat de scanner uitgebreid getest is, en voldoet aan de veiligheidseisen.

Ook kritiek

Toch is er ook kritiek op het maken van thuisecho’s sinds de lancering van de Babywatcher. Zo vindt Renske Leijten, SP-Kamerlid, dat echo’s niet zonder professionele begeleiding gemaakt zouden mogen worden. Volgens haar gaan vrouwen zich door zo’n echo zorgen maken.

Verloskundige Beatrijs Smulders is het met Leijten eens dat het voor onrust zorgt. Ook vindt ze dat echoscopie een vak is. ‘Het is moeilijk om in een echo een menselijk wezen te zien. Je ziet een soort van maanlandschap met bobbels, dingen waarvan je vaak niet weet wat het is. Of je ziet het kind niet bewegen omdat het slaapt. Dat roept vragen op. Dan is het beter als er een verloskundige bij is die uitlegt en geruststelt,’ vertelt Smulders aan Algemeen Dagblad.

Welke echo’s krijg je standaard als je zwanger bent?

De grootste reden voor ouders om de Babywatcher te huren, is dat ze wanneer ze maar willen hun kindje kunnen zien. Als je zwangerschap goed verloopt, krijg je immers maar twee echo’s. Dit kan overigens verschillen per verloskundigenpraktijk, maar meestal krijg je een termijnecho rond de 9 à 10 weken zwangerschap en even later een 20 wekenecho. Dat is ook het aantal echo’s dat de zorgverzekeraar vergoedt. Bij sommige praktijken krijg je nog een groeiecho bij 30 weken en/of een liggingsecho bij 36 weken.

Extra echo’s

Als je verloskundige twijfelt over de groei van je baby, de hoeveelheid vruchtwater of iets anders, geeft ze een indicatie voor een extra echo. Ook als je een meerling verwacht, worden er ter controle meer echo’s gemaakt. Ook die vergoedt de zorgverzekeraar.

Pretecho

Wil je een extra echo zonder dat je daar een indicatie voor krijgt, dan kun je overwegen een pretecho te laten maken. Vaak is dat een 3D-echo, waarbij je al goed kunt zien hoe je baby eruitziet. Of je huurt dus de Babywatcher zodat je vanaf de bank kunt kijken hoe je baby groeit.

MEER LEZEN?

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Algemeen Dagblad / BabyWatcher / Nationale Zorggids / Beeld: Shutterstock