Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zelfhulpcursus voor depri zwangere vrouw

Zwanger en niet gelukkig zijn? Daar is nauwelijks begrip voor. Daarom zoeken deze aanstaande moeders zelden hulp. Het VU Medisch Centrum hoopt deze groep nu te kunnen bereiken met een online zelfhulpcursus.

Advertentie

Een zwangere vrouw die zegt dat ze diep ongelukkig is? Veel mensen kunnen het zich niet voorstellen. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Maar liefst 17% voelt zich regelmatig somber en 12% heeft werkelijk een depressie. Dat is grofweg 2 op de 10 zwangere vrouwen. Toch durven er maar weinig om hulp te vragen, aldus Hansje Heller, de psychiater die het onderzoek leidt: ‘Er zit nog steeds een taboe op. Veel vrouwen schamen zich voor hun gevoelens en weten niet goed hoe ze ermee om moeten gaan’.

Niet serieus genomen

Moe zijn, prikkelbaar en weinig eetlust, het zijn allemaal klachten die op een depressie kunnen wijzen. Toch denken veel moeders in spé dat het er allemaal bij hoort. Degenen die het wel aankaarten bij hun huisarts of verloskundige worden vaak niet serieus genomen. Heller:  ‘Een vrouw die klaagt over slecht slapen of sombere gevoelens krijgt vaak de reactie ”Kop op! Je bent zwanger. Geniet ervan!” Onzin, zwangere vrouwen horen niet somber te zijn’. Maar omdat verloskundigen weinig tijd hebben om bij vage klachten door te vragen, wordt de depressie vaak gemist.

Depri of beetje down?

Maar hoe weet je of je aan een depressie lijdt of dat er ‘slechts’ sprake is van zwangerschapkwaaltjes? Heller: ‘Er zijn zoveel symptomen, maar de belangrijkste is: totaal niet kunnen genieten van je zwangerschap. Ook klachten als angst voor de bevalling en overmatig piekeren komen veel voor.’ Maar het blijft lastig om de vinger op dit soort emoties te leggen.

Stress heeft grote gevolgen

Heller benadrukt de noodzaak voor snellere en betere hulpverlening. Depressieve gevoelens kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Stress zorgt ervoor dat je lichaam veel van het hormoon cortisol aanmaakt, wat kan leiden tot vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht. Ook het geven van borstvoeding lukt vaak niet. Daarnaast is de kans op een postnatale depressie groot.

Advertentie

Laagdrempelige e-therapy

Het VU Medisch Centrum en Prezens (onderdeel van GGZ inGeest) hoopt met de laagdrempelige zelfhulpcursus Mamakits veel vrouwen te kunnen bereiken. De e-therapy bestaat uit zes lessen, elke week één . Gewoon te volgen vanachter je eigen computer. Heller: ‘Na elke les maak je huiswerk en krijg je feedback van een getrainde psycholoog of psychiater.’ De behandeling zorgt ervoor dat de vrouwen hun problemen op een rijtje kunnen zetten, wat simpel klinkt maar wel heel goed werkt.

Als na het onderzoek blijkt dat de cursus succesvol is verlopen voor mums to be met depressieve klachten, dan gaat de GGZ het als reguliere therapie aanbieden.

Als je nog geen 30 weken zwanger bent en je bent ouder dan 18 jaar, kun je je aanmelden via www.mamakits.nl/onderzoek . Via loting wordt bepaalt of je tijdens je zwangerschap of na je bevalling mee mag doen.

Zelf meten hoe angstig of somber je bent? Doe dan de online test op www.poppoli.nl

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: VUmc – Foto:iStock

 

Lees ook:

– Hoe herken je een zwangerschapsdepressie?

– Help, ik heb geen moedergevoelens