Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zes weken zomervakantie? Dat moet korter, vinden veel werkende ouders

Terwijl je het zoveelste tripje naar de dierentuin plant, moet je ook nog regelen dat opa en oma wéér komen oppassen. Zes weken lang je kind entertainen als je ook moet werken is best uitdagend. Daarom pleiten veel werkende ouders voor een kortere zomervakantie.

In de schoolvakantie kan jouw kind even bijkomen van het afgelopen jaar. Waarschijnlijk merk je ook dat hij die rust nodig heeft. Maar zes weken vrij is te lang, vindt een ruime meerderheid (55 procent) van de werkende ouders. Dat blijkt uit een online peiling van gezinsbond BV Familie. Want ja, jouw kind heeft misschien zes weken vrij, maar jouw werkgever is vast niet zo gul om jou evenveel vakantiedagen te geven.

Advertentie

Opvang is een uitdaging

Even luieren op een Franse camping en dan moet je toch echt weer aan de bak. Daarbij loop je meteen tegen de grootste uitdaging aan: een oppas regelen. Bijna de helft van de ouders vraagt de grootouders om bij te springen. 44 procent van de ondervraagde moeders en vaders nemen extra vrije dagen op. Maar ook buitenschoolse opvang is populair om een aantal dagen op te vangen. 14 procent van de ouders stuurt de kinderen een of meerdere weken naar een kamp.

Lees ook: Moeder zijn en thuiswerken: 10 tips

De lol gaat ervan af

Ouders lopen in de zomervakantie tegen nog meer dingen aan. Na drie weken naar de speeltuin is de lol er wel vanaf. En zo’n uitje naar een pretpark of dierentuin is een aanslag op je bankrekening. Maar je kind hele dagen naar een scherm laten turen is óók geen optie. Het gevolg? Een verveeld, hangerig kind die niet weet hoe hij zichzelf moet vermaken. Misschien roept hij zelf wel weer dat hij weer naar school wil.

Verlies van kennis

De lange zomervakantie is ook slecht voor de onderwijsresultaten van leerlingen, blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University. Vooral voor kwetsbare leerlingen die minder vanuit huis meekrijgen. Zij dreigen door de lange vakantie kennis te verliezen, en doen ook geen nieuwe kennis op zoals veel klasgenoten die op sleeptouw worden genomen naar musea en dierentuinen. Daardoor raken achterstandsleerlingen opnieuw achterop. Tweede Kamerlid Michel Rog van het CDA wil hierom dat scholen meer vrijheid krijgen om te experimenteren met kortere vakanties.

Lees ook: Zo hou je alle ballen in de lucht!

Wat is het alternatief?

Een zomervakantie van niet zes, maar vier weken. Dat zien twee op de drie ondervraagde ouders wel zitten. De andere twee weken kunnen flexibel worden ingezet. De ouders zien, net als Tweede Kamerlid Rog, een soort strippenkaart of compensatiesysteem waar zij in overleg met de leerkracht zelf een aantal dagen hun kind thuis kunnen houden wel zitten.

Balans tussen werk en privé

Als je het moeilijk vindt om de balans tussen werk en privé te vinden, kun je daarbij hulp vragen van je werkgever. De beste tips hoe je werk en privé kunt combineren.

Bron: AD.nl, trouw.nl– Beeld: Shutterstock