Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ziekenhuisrit zorgt voor meer babysterfte

Een kwart van de verloskundigen vreest dat de langere reistijden naar een ziekenhuis de risico’s op babysterfte verhogen. De sluiting van de verloskundeafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen baart veel verloskundigen zorgen. Dit blijkt uit een onderzoek van het EO-programma Dit is De Dag.

Advertentie

Het overlijden van baby Ryan uit Meppel is de reden dat Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) nu aan de noodbel trekt.

Baby overlijdt door lange reistijd

De ouders van Ryan, Christel en Marcel, waren na twee miskramen en jarenlange vruchtbaarheidsbehandelingen in 2013 opnieuw zwanger. Door de sluiting van de afdeling verloskunde in hun woonplaats, moest Christel naar het ziekenhuis in Zwolle toen er zwangerschapscomplicaties optraden. In het ziekenhuis werd een keizersnede uitgevoerd, maar enkele dagen later overleed de baby vanwege langdurig zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Volgens betrokkene verloskundigen had de baby meer kans gehad als de verloskundeafdeling in Meppel nog open was geweest.

Concentratie verloskundeafdelingen

In vijftien jaar tijd zijn er 26 verloskundeafdelingen in Nederland gesloten. Het concentreren van de verloskundige zorg zou moeten zorgen voor meer efficiëntie én minder babysterfte. Jos Becker Hoff, directeur van de KNOV, heeft hier zo zijn twijfels over: ‘’Op het moment dat we door de concentratie langere reistijden gaan krijgen, is het risico dat dit vaker gaat gebeuren groot. Dat lijkt me logica.’’

Meer sluitingen in toekomst

In Nederland zijn momenteel nog 88 ziekenhuizen met een klinische verloskundeafdeling over. In het noorden van het land, de Noordoostpolder en Zeeland moeten zwangere vrouwen langer reizen om in een ziekenhuis met een gespecialiseerde arts te komen. De komende jaren gaan er nog drie afdelingen dicht. Volgens Dit is De Dag zijn er 10 ziekenhuizen momenteel in gesprek om de verloskundige zorg te concentreren. Auteur: Erandi Godinez- Bron: RTV Drenthe – Foto: Hollandse Hoogte   Lees ook: – Waar kun je allemaal bevallen?Is een ziekenhuisbevalling veiliger?