Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zit je er helemaal doorheen? Misschien heb je wel een parentale burn-out

Heb je een burn-out, dan voel je je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Meestal krijgen mensen een burn-out door hun werk maar volgens Belgische onderzoekers zijn er steeds meer ouders die last hebben van een zogenaamde ‘parentale burn-out’.

Advertentie

Volgens de onderzoekers is een parentale burn-out een typisch verschijnsel van deze tijd. Net als bij een ‘klassieke’ burn-out is de oorzaak de (te) grote druk die iemand voelt. Ook de gevolgen zijn grotendeels vergelijkbaar. De verantwoordelijkheid die bij het ouderschap hoort en de bijkomende stress zorgen ervoor dat steeds meer ouders opgebrand raken. Ze hebben het gevoel dat ze falen als ouder, zijn non-stop moe, raken opgebrand door de stress van het ouderschap en zien het regelmatig niet meer zitten. Het zorgt er zelfs voor dat ze af en toe geen empathie meer kunnen opbrengen voor hun kind(eren).

Steeds later kinderen

Hoe kan het toch dat veel ouders juist nu last hebben van een parentale burn-out en generaties voor ons daar geen last van hadden? Lieven Migerode, klinisch psycholoog en relatie- en gezinstherapeut van het UPC KU Leuven (België) vermoedt dat dit onder andere komt doordat we minder en op latere leeftijd kinderen krijgen: ‘Hoe minder kinderen er zijn, hoe hoger de verwachtingen. Als je tien kinderen hebt, dan weet je van de tiende bijna zeker de geboortedatum niet. Heb je er één of twee, dan zijn die automatisch kostbaarder. Hetzelfde geldt als je langer wacht. Als je op je veertigste je eerste kind krijgt, liggen de verwachtingen nog hoger.’

Onderzoekers: ’34 jaar is dé ideale leeftijd om moeder te worden’

Hoge verwachtingen

Een andere verklaring is volgens Migerode dat er tegenwoordig meer wordt verwacht van kinderen én ouders. ‘Kinderen moeten hoge verwachtingen inlossen en ouders hebben het drukker dan vroeger. Beide ouders moeten gaan werken. Als ze al moe zijn van het werk, moeten ze zich nog verplaatsen en weten ze niet hoe laat ze thuis zullen zijn. Ze moeten meer doen, maar hebben minder tijd. De tijd die je in de file doorbrengt, is tijd die je niet aan je gezin kan besteden. Dat veroorzaakt stress.’ Volgens de onderzoeker is het dus ook niet zo gek dat vooral hoogopgeleide en parttime werkende moeders last krijgen van een parentale burn-out.

Advertentie

Lees ook: Werkende moeder heeft meer kans op succesvolle dochter

Competitieve samenleving

De Belgische professor Bart Soenens vermoedt dat er nog een andere mogelijke oorzaak is voor een parentale burn-out. Volgens hem lijden steeds meer ouders aan een ‘kwetsbaar zelfbeeld’ door de competitieve samenleving van tegenwoordig. ‘Veel mensen willen de beste ouder zijn en meten hun eigenwaarde af aan het succes en de prestaties van hun kind’, zegt hij. ‘Ouders die in die val trappen, zijn kwetsbaar voor teleurstellingen en later misschien ook vatbaar voor een burn-out. In verschillende onderzoeken vonden wij dan ook dat dit type eigenwaarde geassocieerd is met een meer controlerende ouderlijke stijl en met meer stress tijdens het samenwerken aan een taak.’

Goed om te weten: 4 signalen die kunnen wijzen op een ‘mommy burn-out’

Voorkomen beter dan genezen

Maar hoe voorkom je nou zo’n parentale burn-out? Om te beginnen moet je de lat niet te hoog leggen. ‘Je moet er niet naar streven een goede ouder te zijn, maar een ouder die goed genoeg is’, zegt Migerode. ‘Een goede ouder willen zijn, is de lat te hoog leggen. Dan laat je jezelf geen falen toe en dat is niet menselijk.’

Vergeet jezelf niet

Soenens adviseert ouders ‘een zekere onthechting’ in acht te nemen ten opzichte van hun kind(eren). ‘Daarmee bedoel ik niet een ongeïnteresseerde houding, maar een houding waarin je je kind als een afzonderlijk individu ziet met eigen interesses, voorkeuren en doelen. Ouders zullen dan minder geneigd zijn om hun kinderen voortdurend te sturen om aan de standaarden te voldoen.’ En vergeet vooral jezelf niet, zegt Soenens. Ben je alleen maar bezig met je kind(eren) en de verplichtingen die daarbij horen, dan wordt opvoeden gegarandeerd een stress-factor. Doe dus vooral ook dingen waar jij blij van wordt. Met én zonder je kind(eren).

Advertentie

Leuk! 12x alles anders doen met je kind

Gedeelde smart is halve smart

Een laatste tip van onderzoeker Migerode: ben je soms helemaal klaar met je kind(eren) en wil je ze op zo’n moment het liefst achter het behang plakken? Schaam je er niet voor. Sterker nog, praat er vooral over met andere ouders. Elke ouder die oprecht is, zal toegeven zulke gevoelens ook weleens te hebben. Als ouders onderling wat eerlijker hierover zijn dan kan dat mogelijk heel wat parentale burn-outs voorkomen, zo stelt Migerode.

Bron: De Morgen, Shutterstock