Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zó beïnvloeden playdates het gedrag van je kind

‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet’: het is een uitspraak die je vast weleens hebt gehoord. En als we nieuw onderzoek moeten geloven, is het nog waar ook. Het gedrag van kinderen zou namelijk vooral worden beïnvloedt door de kinderen waar ze mee spelen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Michigan State University.

Advertentie

Gedrag kinderen

Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers twee verschillende klassen met kinderen van drie tot en met vijf jaar oud. Ze keken zowel naar het gedrag van elk kind afzonderlijk, als naar de kinderen waar zij mee speelden en op welke manier zij dit deden. De onderzoekers analyseerden drie verschillende emotionele vlakken in de omgang tussen kinderen: positieve emotie, negatieve emotie en de moeite die een kind ergens voor doet.

Positieve emoties

Uit de analyse bleek dat alleen de positieve emoties aanstekelijk waren. Zo werd het gedrag van kinderen die veel initiatief namen tijdens het spel gekopieerd door hun speelpartners. Negatief gedrag, zoals ruziemaken, had echter geen invloed op het gedrag van de rest van de kinderen.

Playdates

De onderzoekers zijn zich er van bewust dat er nog meer onderzoek naar dit onderwerp moet worden gedaan. Toch blijkt volgens hen uit dit onderzoek dat -ondanks dat ouders een grote invloed op het gedrag van hun kinderen hebben- ze toch vooral worden gevormd door hun vriendjes en vriendinnetjes op school. Emily Durbin, co-auteur van het onderzoek zegt daarover ‘Onderschat je opvoeding niet, maar doe dat dus ook zeker niet bij de playdates!’

BEKIJK OOK: 3 tips om een kieskeurige eter tóch groenten te laten eten

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Sciencedaily.com – Beeld: Shutterstock