Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zó belangrijk is de geboorteplaats van hun baby voor sommige ouders

Met gierende banden naar je woonplaats rijden vanaf je vakantieadres, terwijl je vrouw op de achterbank de weeën ligt op te vangen. Dikke tranen als een baby door plaatsgebrek niet in het ziekenhuis in Amsterdam, maar daarbuiten wordt geboren. De geboorteplaats van een baby kan bij ouders heel wat los maken.

Advertentie

Een stel dat drie keer, bevallend en wel, plankgas naar een ziekenhuis in ’t Gooi reed, omdat ze niet wilden dat hun kinderen in de woonplaats Almere werden geboren. Mocht je denken: die zijn gek, er zijn genoeg mensen die deze actie wél begrijpen. Heel wat aanstaande ouders doen er alles aan om te bevallen in de woonplaats van hun keuze. Bijvoorbeeld omdat ze zich sterk verbonden voelen met hun woonplaats en daarom niet in de naastgelegen gemeente willen bevallen. Of omdat ze het belangrijk vinden dat al hun kinderen dezelfde geboorteplaats in hun paspoort hebben staan.

Tip: Wel zo handig alvast een Maxi-cosi in de auto te hebben

Woonplaats op geboorteakte

Een paar jaar geleden heeft een kamerlid van D66 daarom bekeken of er een wetswijziging mogelijk is waardoor er op de geboorteakte (en later in het paspoort) van een kind de woonplaats van de ouders komt te staan, in plaats van de daadwerkelijke geboorteplaats. Het lijkt bij een wild idee te blijven, want veel bijval kreeg het kamerlid niet. Bovendien is het praktisch vrijwel onhaalbaar. Wat als ouders bijvoorbeeld apart en in twee verschillende gemeenten wonen?

Lees ook: Hoe komt het dat de pijn per bevalling zo verschilt?

Amsterdam

Hoewel het ‘probleem’ van de ideale geboorteplaats in heel Nederland speelt, lijkt het in Amsterdam erger dan waar dan ook. Amsterdamse ouders in spe lijken het heel belangrijk te vinden dat hun kind een ‘echt’ Amsterdammertje wordt, maar de verlosafdelingen van ziekenhuizen in de stad zijn permanent overvol. De oorzaak: veel jonge stellen en dus veel geboortes, maar te weinig verloskamers en personeel. Het gevolg: baby’s die in Amsterdam wonen, maar Hoofddorp, Amstelveen of Zaandam als geboorteplaats hebben. Nu kun je denken: nou en?! Maar veel ouders vinden dit echt erg en zijn er zelfs oprecht verdrietig over.

Advertentie

Checklist: Aangifte geboorte bij de gemeente

Flinke teleurstelling

Het Parool sprak met verschillende teleurgestelde Amsterdamse ouders. Zo vertelde Emilie aan de krant dat ze vlak voor de geboorte van haar zoon Jules in een stacaravan op een camping vertoefde, toen ze plots met vier centimeter ontsluiting in het ziekenhuis in Apeldoorn lag. ‘Alles werd op alles gezet om mij op tijd in Amsterdam te krijgen,’ vertelt Emilie. ‘De ambulance stond met draaiende motor klaar, toen we het bericht kregen dat er helemaal geen plek was in het Sint Lucas Andreas.’ Hoe blij ze ook is dat alles goed is gegaan, Emilie baalt van de geboorteplaats van haar zoon, want zij en haar man wilden ‘een Amsterdams gezin stichten’. Ze voegt hieraan toe: ‘Jules zal het zijn leven lang moeten uitleggen.’

Nog zo’n voorbeeld. Toen Lisa vanwege een zwangerschapsvergiftiging eerder dan gepland moest bevallen van haar dochter en er geen personeel genoeg was in Amsterdam om een keizersnede uit te voeren, werd er een plek geregeld in Hoofddorp. ‘Toen ik hoorde dat ik met spoed naar Hoofddorp moest voor mijn bevalling, riep ik: dan staat er geen Amsterdam in haar paspoort! Begrijp me niet verkeerd, we werden ontzettend goed opgevangen in Hoofddorp en ik ben blij dat we beiden gezond zijn, maar ik baal er wel van dat mijn dochter geen Amsterdammer is. Gevoelsmatig komt ze wel uit de stad en heb ik een Amsterdams kind, maar volgens haar paspoort niet.’

Lees ook: Bevallen, thuis of in het ziekenhuis

Oplossing

Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen heeft regelmatig te maken met Amsterdamse ouders die met tegenzin in hun ziekenhuis bevallen. Ze bedachten er daarom een oplossing: we maken van een aantal verloskamers Amsterdams grondgebied. ‘Omdat het tekort zo nijpend is, willen we graag snel iets doen om goede zorg te kunnen leveren voor zwangere vrouwen in Amsterdam. We dachten dat we het alvast op een makkelijke manier konden oplossen in overleg met de lokale overheden Amstelveen en Amsterdam,’ zegt een woordvoerder tegen de regionale zender AT5. ‘We merken in de praktijk dat er een drempel is bij Amsterdammers, terwijl het ziekenhuis Amstelland eigenlijk om de hoek ligt.’

Helaas voor alle zwangere vrouwen die hun kind per se in Amsterdam willen krijgen: ook deze oplossing blijkt (voorlopig) niet haalbaar. In Amsterdam en ook daarbuiten blijft het dus ouderwets afwachten, wanneer en waar je baby geboren wordt. Ach, zolang het maar gezond is. Toch?

Bron: Parool, AT5 en AD