Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo creëer je meer quality time met je gezin

Met kleine kinderen in huis lijkt de tijd soms voorbij te vliegen. Zorg daarom dat je de momenten samen koestert. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Advertentie

Voor veel werkende ouders is het een herkenbare gedachten: er zitten niet genoeg uren in een dag. Naast het feit dat je een groot deel van de dag kwijt bent aan werk, moet je in de overige uren ook nog het gezin managen. Oftewel: opruimen, boodschappen doen, koken, wassen en de kinderen halen en brengen naar school, vriendjes of clubjes.

Onvergetelijke momenten

Maar in plaats van je druk te maken om de hoeveelheid tijd die je dagelijks met je kinderen kunt spenderen, kun je je beter focussen op de invulling van die momenten, zegt Dr. Harley Rotbart. ‘Ouders compenseren het feit dat ze weinig tijd voor hun kinderen hebben door ‘quality time’ in te plannen. Een middagje naar de film, een bezoekje aan de dierentuin. Maar ook van de wekelijkse ritjes in de auto naar balletles kun je onvergetelijke momenten maken.’

 1. Pyjama wandelingen

  Het uur voor het slapen gaan kan chaotisch zijn met jonge kinderen. Een leuke invulling, als het weer het toelaat, is om op dat tijdstip een pyjama wandeling te maken. Het geeft je kinderen de kans om hun hoofd leeg te maken, maar je creëert ook een speciaal momentje. Bij een pyjama wandeling draait het natuurlijk allemaal om de pyjama. Zorg voor dat je de deur uitgaat dat je kinderen helemaal klaar zijn voor het slapengaan. Dus tanden gepoetst, gezichtjes gewassen en de pyjama aan. Dwaal vervolgens een beetje rustig rond in de buurt. Tegen de tijd dat je weer thuiskomt zijn je kinderen klaar om te gaan slapen.

 2. Taco-avond

  Met het gezin aan tafel is al een hele activiteit op zich, maar je maakt het extra speciaal als je er een thema aan vastplakt. Kies een dag in de week uit voor een taco-, pannenkoeken- of pizza-avond. Gebruik je thema-avond ook om je kinderen wat meer te betrekken bij het koken zelf. Je zult merken dat ze tijdens het tortilla’s stapelen, groentes wassen, salsa mengen of raspen van de kaas honderduit zullen kletsen. Vergeet niet om ze ’s ochtends vast te vertellen wat het thema van de avond is. Dan hebben ze iets om zich op te verheugen die dag.

  Advertentie
 3. Samen klusjes doen

  Moet er iets gemaakt worden in huis, een band worden geplakt of ligt er een schilderklusje op je te wachten? Doe het samen met je kind. Vertel wat je doet en laat je kind je assisteren. Maak van je eigen huis een klaslokaal en leer hoe je dingen veilig kunt opknappen. Over een paar jaar zijn de rollen omgedraaid en ben jij zelf de assistent.

 4. Laat de auto staan

  Je kind afzetten bij muziekles of bij dat vriendje in de buurt? Laat de auto staan en wandel er samen naartoe. Het neemt misschien wat extra tijd in beslag, maar het is ook een gezellig moment om even met elkaar te kletsen. Praat over waar jullie naartoe gaan, wat hij denkt, wat je onderweg ziet en wie wat zei op school vandaag. Nog een voordeel: je zult je ook minder gehaast voelen.

 1. Speel hun spellen

  Wanneer je je kinderen met videogames laat spelen, speel dan zelf ook eens mee. Niet alleen kun je je op die manier beter verplaatsen in de leefwereld van je kinderen, ook zal het een hoop hilariteit opleveren als ze je zonder moeite weten te verslaan. Stel wel altijd een tijdslimiet in, zodat de virtuele realiteit hun realiteit niet overneemt.

 2. IJsjes en pocorn

  Gezond eten is natuurlijk de boodschap die we onze kinderen willen meegeven, maar zo nu en dan is er niets leukers dan een moment extra speciaal maken met een lekkere verrassing. IJsjes op een hete zondagmiddag, koude winteravonden met warme chocolademelk, of film kijken met popcorn. Het gaat niet om het snoepen zelf, maar leuke dingen doen met daarbij een speciale traktaties zorgt ervoor dat de momenten samen niet snel vergeten worden.

Bron: Parents Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu