Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo fiets je veilig met je kind naar school

Het einde van de zomervakantie is bijna in zicht en kinderen gaan (weer terug) naar school. Veel ouders brengen hun kinderen, gezien de vaak geringe afstand, op de fiets. Hoe doe je dat veilig?

Advertentie

Vooral kinderen uit de onderbouw worden door hun ouders naar school gebracht. De meeste ouders kiezen daarbij voor de fiets, als de school niet te ver weg is. Op wegbreng- en haaltijden, is het spits en daardoor druk op de weg. Met deze tips fiets jij veilig met je kind naar school.

Fietsstoeltje

Het is wettelijk verplicht om een kind tot acht jaar van een veilige zitplaats te voorzien op de fiets. Dit wil zeggen dat er voldoende bescherming en steun is voor zijn rug, handen en voeten. Kinderen tot een jaar of zes kunnen in een fietsstoeltje achterop de fiets. Hierna kun je eventueel een juniorzitje aanschaffen. Deze is sterk genoeg voor kinderen tot 35 kilo. 

Veiligheid fietsstoeltjes

Fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Deze code vind je achterop het stoeltje. Fietszitjes moeten bescherming en steun geven aan de rug, handen en voeten van je kind. Fietsstoeltjes voor kinderen tot vijf jaar hebben een geïntegreerde voetsteun.

Daarnaast moet er een drie- of vijfpuntsgordel aanwezig zijn, waarmee een kind stevig vast zit en die hij niet zelf kan openen. Ook moeten voetsteunen voorzien zijn van spaakafscherming en riempjes. Dit is extra belangrijk, want uit gegevens van de Consumentenbond blijkt dat er jaarlijks zo’n vijfduizend kinderen bij de eerste hulp komen vanwege een voet tussen de spaken. Vaak gaat het dan om een botbreuk.

Advertentie

Lees meer: Fietsstoeltje kopen: waar moet je op letten?

Kinderfiets

Kan je kind al op een eigen fiets naar school fietsen? Zorg dan dat hij een goede, stabiele fiets heeft:

  • Hij moet met zijn voeten (plat) bij de grond komen.
  • Zijn knieën mogen niet tegen het stuur komen.
  • De stuurbreedte moet even groot zijn als schouderbreedte.
  • Houd rekening met de wensen van je kind.

Lees meer: Kinderfiets kopen: waar moet je op letten?

Fietshelm

In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht, maar bij valpartijen en aanrijdingen bij een lage snelheid (20-25 km per uur) kan een fietshelm (hersen)letsel voorkomen. De helm vangt de kracht van de klap bij een valpartij namelijk deels op. Doordat de helm als een extra laag om het hoofd zit, vertraagt hij de impact. Vooral tijdens het zelfstandig leren fietsen is een helm dus zeker nuttig. Bij een aanrijding met een auto die harder rijdt, beschermt een fietshelm niet voldoende.

Advertentie

Lees meer: Heeft je kind een fietshelm nodig?

Jas- of spaakbeschermers

Zit je kind in een zitje achterop de fiets? Dan kunnen jas- en spaakbeschermers ook goed van pas komen. Ze voorkomen dat de voeten van je kind tussen de spaken van je fiets komen. Overigens hebben veel (nieuwe) fietsstoeltjes al voetsteunen met spaakbescherming. Om te voorkomen dat jouw jas of de jas van je kind tussen de spaken komt, kan een jasbeschermer op het achterwiel van je fiets helpen.

Verlichting

Is de lamp op jouw fiets of die van je kind kapot? Laat hem meteen maken of schaf aparte lichtjes aan die je op de voor- en achterkant van de fiets bevestigt. Zeker in de herfst en de winter gaat het al vroeg schemeren en wordt het sneller donker. Ook bestaat er (extra) verlichting voor in het wiel van je kind. Op die manier valt hij goed op.

Fietsbel

Het is op de fiets niet alleen belangrijk dat je goed zichtbaar bent, maar het is ook belangrijk dat je goed te horen bent. Koop daarom een goede fietsbel voor je eigen fiets en de fiets van je kind.

Lees meer: Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?

Beeld: Shutterstock