Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
jokken
door

5x zo ga je om met een jokkebrok

Met een stalen gezicht beweren dat ze het niet hebben gedaan, terwijl jij wel beter weet. Kinderen kunnen liegen als de beste. Maar hoe kun je het beste op jokken reageren? En wat moet je vooral níet doen? Hier vijf tips.

Advertentie

1. Zie het als iets positiefs

Het is belangrijk om te weten dat alle kinderen liegen, sommige zelfs al vanaf hun tweede. Naarmate ze ouder worden, liegen kinderen vaker: zo zou een zesjarige gemiddeld elk uur een leugen vertellen. Toch hoef je je hier volgens wetenschappers niet druk om te maken. Het vertellen van leugens is namelijk een teken van creativiteit en intelligentie.

Hoe jonger kinderen beginnen met liegen, hoe slimmer ze zijn. Uit een recentelijk onderzoek onder kleuters blijkt dat jonge leugenaars socialer zijn ingesteld en zich makkelijker kunnen aanpassen. Maak je dus niet druk over een leugentje hier en daar, je kind is gewoon hartstikke slim.

Meer lezen: waarom jokken kinderen zoveel?

2. Hou rekening met de reden

Kleine kinderen vinden het vaak moeilijk om fantasie van realiteit te onderscheiden. Het is dan ook volkomen normaal dat hun fantasie af en toe met ze op de loop gaat. Daarnaast kan liegen een manier zijn om met een lastige opdracht om te gaan. Vertelt je dochter trots dat ze een koprol tijdens de gymnastiekles heeft gedaan, terwijl jij weet dat ze dit eigenlijk niet kan? Probeer haar dan niet te corrigeren. Het vertellen van een leugen kan voor haar een manier zijn om zich voor te bereiden op toekomstig succes, iets dat je eigenlijk alleen maar moet aanmoedigen. De kans is groot dat het de volgende keer dan wél lukt. Lees ook: wat is het verschil tussen jokken en liegen.

3. Ga voor de positieve benadering

In sommige situaties is het noodzakelijk om achter de waarheid te komen. Bijvoorbeeld als je denkt dat je kind een stuk Lego heeft ingeslikt, maar je hier niet zeker van bent. In zo’n geval is het belangrijk om niet met dreigementen te komen. Zeg niet: ‘Als je nu niet eerlijk bent, dan…’ Maar liever: ‘Ik word niet boos als je hebt gejokt. Ik wil alleen maar weten of je de waarheid vertelt en ik ben trots op je als je eerlijk bent.’ Geduld verliezen bij je kind: zo voorkom je dat.

Advertentie

4. Toon empathie

Vertelt je kind je een leugen, omdat hij bang is voor je reactie? Zorg er dan voor dat je zo neutraal mogelijk reageert. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je zegt dat je je broertje niet hebt geslagen, maar het lijkt erop dat hij wel is geslagen. Laat het me weten als je weer de neiging voelt om iemand te slaan, zodat ik kan zorgen dat je hier anders mee om kunt gaan.’

5. Blijf kalm

Als kleuters beginnen met liegen, proberen ze je altijd eerst uit. Ze willen weten wat er precies voor nodig is om je boos te maken. Laat je niet gek maken: je kunt je kind ook op een subtiele manier laten weten dat je hem niet gelooft, zonder dit uit te spreken. Zeg bijvoorbeeld: ‘Goh, je zegt dat je de hond niet buiten hebt gelaten, maar toch staat hij nu buiten. Best gek hè?’

Probeer een beschuldigende toon zoveel mogelijk te vermijden. In plaats van te vragen of je kind zijn tanden heeft gepoetst, kun je ook zeggen: ‘Je bent maar heel kort in de badkamer geweest. Ik denk niet dat je lang genoeg hebt gepoetst. Laten we samen even terug gaan om het opnieuw te doen.’ Op die manier voorkom je een welles-nietes-discussie en zorg je ervoor dat je kind minder de behoefte voelt om te liegen.

Geduld verliezen bij je kind: zo voorkom je dat.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Purewow – Beeld: Shutterstock


Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu