Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo geef je je kind wat hij écht wil: jouw tijd

Wist je dat blinkend speelgoed met toeters en bellen helemaal niet boven aan het wensenlijstje van een kind staat? Wat dan wel? Iets wat je met geen creditcard kunt kopen: tijd.

Advertentie

Gelukkig kind

Tijd doorbrengen met je kind maakt hem pas echt gelukkig, blijkt uit onderzoek. Of je nu met elkaar praat, naar hem luistert of voor de zoveelste keer naar zijn zelfgebouwde kasteel moet kijken: kinderen die regelmatig met hun ouders communiceren staan gelukkig en tevredener in het leven. Daar kan geen speelgoed tegenop!

Nu snappen we best dat het soms een uitdaging is om die tijd vrij te maken, in een schema van lange werkdagen, een waslijst aan to-do’s, een sociaal leven en digitale afleiding. Daarom: zes praktische tips die je extra ruimte voor quality time opleveren.

Meer lezen: Dit is waarom Nederlandse kinderen zo gelukkig zijn

Zes praktische tips voor quality time

  1. Rondslingerende was, het geping van werkmail, de kattenbak die verschoond moet… thuis krijgen ‘nuttige dingen’ al snel de prioriteit, dus trek eropuit. Al is het maar voor een kwartier samen op een kleedje in het park, of naar de speeltuin in de buurt. En laat je telefoon thuis of zet ‘m op z’n minst uit.
  2. Doe taken in huis samen. Betrek je kind bijvoorbeeld bij het maken van een boodschappenlijst. ‘Staat er nog chocolademelk in de koelkast? Wat zullen we in huis halen voor het avondeten?’ Da’s gezellig teamwork én er kan iets van je to-do-lijst.
  3. Van doktersafspraken tot kleding naar de stomerij brengen: plan dit soort kleine klusjes zoveel mogelijk in je lunchpauze. Dat scheelt je op je vrije dag tijd, die je dan met je kind kunt doorbrengen.
  4. Je kunt ook lekker naast elkaar ieder je eigen ding doen. Lees de krant waar je nooit aan toekomt op de grond, terwijl je kind naast je een legotoren bouwt. Ook als je niet actief meespeelt, is je aanwezigheid heel waardevol.
  5. Breng je je kind elke week naar hockey of de manege? Overweeg dan om daar eens vrijwilligerswerk te doen, het team te coachen of op zondag een kantinedienst te draaien. Zo ben je betrokken bij ‘zijn wereld’ en al is het maar eenmalig, dat jij er die dag bij was vergeet je kind niet meer.
  6. Blok ten minste eens per maand een dag of avond in je agenda voor je gezin. Het lijkt misschien overbodig, want je bent natuurlijk wel vaker bij ze. Maar door het op te schrijven, net als een etentje met vrienden, laat je er niks tussenkomen. ‘Nee, dan kan ik niet,’ zeg je simpelweg tegen anderen. Laat de telefoons rinkelen, berg de iPads op en haal de bordspellen tevoorschijn of kijk samen een film. Bewust genieten van elkaar!

Lees ook: Op ‘date’ gaan met je kind is belangrijk