Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zonnebrand kind
door

Zo kies je de juiste zonnebrand voor je kind

Eén op de vijf zonnesprays met factor 30 biedt te weinig bescherming, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Hoe kies je nu wél het juiste product? En wat zijn de fabels en feiten over zonbescherming?

Advertentie

Onder invloed van zonlicht maken we vitamine D aan. Dit is goed voor de botopbouw, het maakt je vrolijk en geeft energie. Toch zijn er, zoals we inmiddels allemaal wel weten, ook risico’s verbonden aan zonnen. Zeker voor kinderen kan te veel of te lang in de zon zitten schadelijke gevolgen hebben. De natuurlijke bescherming van de huid is bij kinderen gevoeliger en bij baby’s zelfs helemaal nog niet ontwikkeld. Daarom is het advies om een baby de eerste zes maanden helemaal niet in de zon te laten liggen. Verder is het belangrijk om kinderen altijd in te smeren met een dikke laag zonbescherming met een hoge factor.

Tips: zo beschermt je je baby nog meer tegen de zon

Welke factor?

Hoe zat het ook alweer? De Sun Protection Factor (SPF) geeft de beschermingsfactor van een zonnebrandmiddel aan. Geen enkele zonnebrand biedt 100% bescherming, dus ook met factor 50 of een sunblock (50+) kan je kind nog verbranden. Een zonnebrandmiddel verlengt alleen de duur die je in de zon kunt blijven.

Voor kinderen is het advies om minimaal factor 30 te gebruiken. Het verschil tussen factor 30 en 50 is klein. Bij factor 30 komt er nog 3% straling door het filter, bij 50 nog 2%. Insmeren doe je sowieso altijd een half uur voordat je met je kind de zon ingaat en herhaal je vervolgens elke twee uur.

Advertentie

TIP! Hier vind je een uitgebreide collectie zonnebrand voor kinderen

Crème of spray?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen veel te weinig smeren. Het risico dat je met een spray niet genoeg smeert is nog groter dan bij een crème. Zo blijkt uit Australisch onderzoek dat slechts 40 tot 60% van de spray op de huid belandt. Met melk, lotion of crème is het makkelijker om een dikke laag te smeren. Omdat je het vaak nog een beetje ziet zitten, weet je meteen of je alles echt goed hebt ingesmeerd. Wel zijn sprays makkelijker in het gebruik als je kind onder het zand zit.

Mineraal of chemisch filter?

Bij het kiezen van een zonnebrandmiddel kun je ook letten op het type filter. Daarbij heb je de keuze uit drie soorten: chemische filters, minerale filters of een combinatie van beide. Chemische filters trekken in je huid en absorberen de uv-straling. Ze smeren makkelijk uit en trekken goed in. Nadeel is wel dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Bij minerale filters komen dat soort reacties zelden voor. Een mineraal filter blijft op je huid liggen en vormt een laagje dat de uv-straling weerkaatst. Deze variant smeert moeilijker uit, voelt wat stug aan en kan een witte waas achterlaten.

Advertentie

Het alternatief voor smeren

Verzet je kind zich zodra je met de tube zonnebrandcrème aankomt? Dan is uv-kleding een uitkomst. Deze stof laat door de weeftechniek nauwelijks straling door, waardoor de kleding beschermingsfactor 50+ heeft. Zo hoef je alleen nog maar te smeren op de stukjes huid die niet bedekt zijn.

Feit of fabel?

  • Factor 30 is twee keer zo sterk als factor 15
    Fabel: de bescherming tegen uv-B-straling is bij SPF 15, 30 en 50 respectievelijk 93%, 97% en 98%.
  • Als je blijft smeren, kun je de hele dag in de zon blijven
    Fabel: ook als je je kind steeds opnieuw insmeert, kan de huid verbranden. De huid kan maar een bepaalde dosis zonnestraling per dag verdragen. Hoelang je met een zonnebrandmiddel beschermd bent, ligt aan je huidtype en de factor. Met factor 30 kun je 30 keer zo lang in de zon als zonder. Een lichte huid die na 5 minuten zonnen rood wordt, is dan dus maximaal 150 minuten beschermd. Daarna geldt: schaduw opzoeken.
  • Zonnebrandmiddel moet je op kamertemperatuur bewaren
    Feit: bewaar het product niet in de auto (te warm) of koelkast (te koud). En het liefst op een droge, donkere plek.

Met dank aan: Mariëlle Seegers Bron: Consumentenbond Beeld: Shutterstock 

Christine Spanjaard

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu