Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo kom je prikproof de zomer door

Teken, muggen, wespen, bijen en hommels: in de zomer ontkom je er bijna niet aan. Maar hoe zorg je ervoor dat ze je kind niet te grazen nemen? En wat te doen als het toch gebeurt?

Advertentie

De meest voorkomende stekende insecten zijn muggen, wespen, bijen en hommels. Ze steken om zich te verdedigen, dus als je ze met rust laat is de kans klein dat je geprikt wordt.

Bijtende insecten zijn muggen, dazen (steekvliegen) en vlooien. Zij zuigen wat bloed van hun slachtoffer op. Ook teken bijten zich vast in de huid; die zien eruit als piepkleine spinnetjes. Je kind krijgt last van een steek of beet door het gif of speeksel dat het insect erin spuit.

Zo hou je ze buiten

  • Horren helpen. Echt!
  • Zet overdag de ramen tegen elkaar open, muggen houden niet van tocht.
  • Een halve citroen met kruidnagel of een bakje water met een scheutje ammoniak of azijn op het terras kan helpen wespen te verjagen.
  • Lok wespen naar een andere plek in de tuin met een stukje fruit of scheutje limonade.
  • Gebruik bij kleine kinderen geen klamboe. Je kind kan die in bed trekken en erin verstrikt raken.

Heeft je kind een bijen- of wespensteek?

Zuig allereerst het gif uit met bijvoorbeeld een vacuümpompje en koel de zwelling. Daarnaast kun je bij de drogist een verkoelend middeltje kopen om op de gestoken huid te smeren. Een blaadje van weegbree of klimop op de plek wrijven kan ook helpen. Weegbree vind je in de buurt van brandnetels. Daarnaast kunnen azijn, knoflook of lavendelolie helpen. De geur van lavendel houdt bovendien muggen op afstand.

Naar de dokter!

Als je kind in zijn mond is gestoken, is het noodzakelijk om meteen naar de dokter te gaan. Zijn tong en slijmvliezen kunnen door een prik in de mond opzwellen en dat kan zorgen voor problemen met ademhalen.

Advertentie

Goede smaak

Het ene kind zit de hele zomer onder de bulten, terwijl het andere kind nergens last van heeft. Je hoort wel eens dat insecten het bloed van sommige mensen extra lekker vinden, maar dat is onzin. Wel vermoeden onderzoekers dat insecten een voorkeur hebben voor de lichaamsgeur van sommige mensen. Het kan dus goed dat je ene kind bijna nooit wordt gestoken, terwijl het andere altijd de pineut is.

Teek-alarm

Door de beet van een besmette teek kan je kind de ziekte van Lyme krijgen. Teken zitten vooral in hoog gras, dus check je kind als hij buiten heeft gespeeld. Ze kiezen het liefst een warm, vochtig plekje om zich te verstoppen. Hoe eerder je de teek verwijdert (gebruik een tekentang!), hoe kleiner het risico op besmetting.

Snel weer beter

Een steek of beet kan meestal geen kwaad, maar is wel vervelend. Zorg dat je kind de plek niet openkrabt (doe er bijvoorbeeld een pleister op), want dan kan het gaan infecteren. Jeuk of pijn kun je tegengaan met een zalfje van de drogist of apotheek. Voor kinderen onder de twee jaar zijn smeersels met menthol niet geschikt, daar kunnen ze het benauwd van krijgen.

Tip: tegen deze planten kunnen muggen niet tegen.

Advertentie