Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo leer je je dreumes omgaan met emoties

Dreumesen uitleg geven over emoties, zorgt ervoor dat ze later minder vaak gedragsproblemen hebben. Dat blijkt uit een studie van de Michigan State University. Waarschijnlijk zorgt praten over emoties ervoor dat kleine kinderen ook hun eigen emoties leren begrijpen en er beter mee om kunnen gaan.

Advertentie

Het onderzoek werd gedaan onder 89 kinderen met een verhoogde kans op probleemgedrag, maar de uitkomsten zijn ook toepasbaar op dreumesen zonder verhoogd risico.

Emoties vertalen

De moeders werd gevraagd samen met hun dreumes een boekje te lezen. Het boekje had geen tekst, maar er stonden wel plaatjes in waarvan veel emoties zijn af te lezen. De onderzoekers lieten de moeders de emoties vertalen naar hun kind. Niet alleen moesten ze vertellen welke emotie er te zien was, maar ook waarom de persoon op het plaatje zich zo voelde en ze moesten refereren aan een moment waarop hun kind zich zo voelde. Na een vervolgbezoek constateerden de onderzoekers dat de kinderen met een hoog risico minder vaak probleemgedrag vertoonden.

Zie ook: Spelen met je kind: hoe voel je je?

Praten over emoties

Waarschijnlijk komt dat doordat de moeders hen leerden over emoties. Zo leerden de kinderen woorden waarmee ze hun emoties, wensen en behoeften kunnen aangeven. Dat leidt tot minder fysieke communicatie. De wetenschappers raden ouders dan ook aan om regelmatig met hun kinderen over emoties te praten, ook als kinderen ouder zijn. Dat geeft ze handvatten om met hun emoties om te gaan.

Advertentie

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Michigan State University – Foto: 123RF