Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo leer je je kind over andere culturen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om je kind wat over andere culturen mee te geven. Zo ontwikkel je een kleine avonturier die later de hele wereld gaat veroveren. Hoe pak je dat aan?

Advertentie
 1. Begin met boeken

  Boeken zijn een geweldige manier om kinderen te leren over verschillende landen en culturen en om hun horizon te verbreden. Als ouder kun je je kind helpen de cultuurverschillen te zien en daarvoor de personages uit het boek te gebruiken en vragen te stellen. ‘Is het niet interessant dat dit kind bij zijn grootouders of tantes woont?’ Of ‘Kijk, ze hebben kippen bij hun in huis. Denk je dat het leuk zou zijn om kippen te hebben in de kamer? Hoe zou dat zijn?’ Maar naast het nadenken over de verschillen is het ook goed om de overeenkomsten te benadrukken, zoals ‘Deze kleine jongen houdt van voetbal, net als jij.’

 2. Neem je kind mee naar culturele festivals

  Theatervoorstellingen, concerten, lezingen, musea, de bibliotheek; er zijn een schat aan verschillende mogelijkheden denkbaar om meer van de wereld te laten zien zonder ver te hoeven reizen.

 3. Probeer verschillende restaurants uit

  Laat je kind kennismaken met traditionele gerechten uit een andere keuken. In sommige restaurants krijgen kinderen gelijk ook de mogelijkheid om een andere taal te horen of te zien wat voor kleding mensen dragen.

 4. Gebruik hun eigen nieuwsgierigheid

  Grijp de momenten aan dat je kind op straat vragen stelt over de traditionele of religieuze kleding of de spreektaal van iemand die voorbij loopt. Veel ouders schamen zich een beetje als hun kind hier in het openbaar naar vraagt, maar dat is nergens voor nodig. Zie het als een leerkans en leg uit waarom iemand bijvoorbeeld een hoofddoek draagt. Maar ook als je niet goed weet wat je moet antwoorden kun je positief reageren met: ‘Wat ziet die mevrouw er mooi uit hè? Ik weet niet waarom ze dit soort kleding draagt, maar laten we dat samen gaan uitzoeken.’

  Advertentie
 5. Er is niets mis met verschillen

  Doen alsof er geen verschillen zijn, daar help je kinderen niet mee. Kinderen leren immers zelf al vroeg verschillen te zien. Volgens de experts moeten ouders hun kinderen juist al van jongs af aan leren dat mensen in de wereld er anders uitzien, verschillende kleding dragen, verschillende voedingsmiddelen eten en naar andere muziek luisteren.

 1. Ga niet forceren

  Je kind leert het meest over andere culturen als dit op een natuurlijke manier gebeurt in zijn dagelijkse leven. Ga niet geforceerd het gesprek hierover aan met je kind, maar gebruik alledaagse voorbeelden en situaties.

 2. Gebruik andere media

  Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren om kinderen meer te leren over culturele verschillen. Zo zijn er taalleer-apps en televisieseries die elke aflevering een ander land bezoeken.

 3. Leer zelf meer

  Als je je niet op je gemak voelt om deze gesprekken als ouder te hebben, kan het helpen om eerst zelf meer te leren over andere culturen. Zo ontdek je de dingen die je jouw kind graag wil meegeven. Ga reizen, lees boeken, kijk films en ga het gesprek aan met andere mensen.

Bron: Huffington Post Beeld: Shutterstock