Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8x zo steun je je kolvende collega op het werk

Kolvende moeders hebben het niet altijd makkelijk op hun werk. Ze moeten vaak noodgedwongen kolven in een deprimerend kopieerhok en niet alle collega's hebben er begrip voor dat je je als borstvoedende moeder regelmatig even terug moet trekken. Heb jij een kolvende collega dan kan jij het verschil maken, want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de support van vrouwelijke collega's superbelangrijk is bij het combineren van borstvoeding en een baan.

Het is soms best een ding om naar die kolfruimte te vertrekken terwijl je vergadering nog niet afgelopen is of je collega’s je werk moeten overnemen.  Maar ja, als moeder heb je geen keuze als je borsten op knappen staan.De mensen waar je mee samenwerkt kunnen het makkelijker maken om borstvoeding en baan te combineren. Amerikaanse onderzoekers stellen zelfs dat de support van vrouwelijke collega’s belangrijker is dan die van een partner of familie. Dus speciaal voor iedereen die met een borstvoedende moeder werkt, zó steun je je kolvende collega.
 1. Gun haar kolftijd

  Je collega heeft recht om onder werktijd te kolven. Als je al het gevoel hebt dat jij erdoor gedupeerd wordt, bespreek dit dan met jullie werkgever en niet met haar. Dus zwaai haar met een goedkeurende glimlach uit als ze met kolfapparaat onder haar arm naar de kolfkamer vertrekt.

 2. Doe normaal

  Voor je kolvende collega is het best een ding om op haar werk, al is het dan in een aparte ruimte, haar borsten te ontbloten en aan de kolf te koppelen. Het kan zijn dat ze zich er – zeker in het begin – opgelaten over voelt. Steun haar door er niet raar over te doen.

 3. Doe niet ‘grappig’ over de moedermelk in de koelkast

  Zie punt hierboven. Bovendien: moedermelk is heilig. Het kost moeite om te produceren. Niet voor niets noemen ze het in borstvoedingsland ook wel het ‘witte goud’.

 4. Denk mee

  Op haar telefoon staan foto’s en filmpjes van haar baby. Soms is het moeilijk om de toeschietreflex op gang te krijgen met een kolf.  Een afbeelding of het geluid van haar kind, kan ervoor zorgen dat de melk op gang komt. Dus gaat je collega kolven, herinner haar eraan haar telefoon mee te nemen. Sowieso is het fijn als je je collega laat weten dat ze je mag bellen als ze helemaal ‘aangekoppeld’ in de kolfkamer zit en iets nodig heeft.

  Lees ook: Dit zijn de 10 hardnekkigste misverstanden over borstvoeding

 1. Accepteer dat het soms wat langer duurt

  Kolven is niet te timen. De ene keer komt de melk zo op gang en de andere keer duurt het langer. Hier is helaas niets aan te doen, dus wind je niet op als je collega langer weg is dan eigenlijk handig is.

 2. Stoor haar niet

  Ook niet als er telefoon voor haar is of bezoek bij de receptie staat. Kolven onderbreken is een no-go. Dan moet ze daarna weer opnieuw aankoppelen en de toeschietreflex op gang zien te krijgen omdat haar borsten nog niet leeg zijn.

 3. Toon begrip als ze een vergadering mist

  Je collega kan er niks aan doen, haar borsten zitten vol op de momenten dat ze normaal haar baby zou voeden. Als ze wel bij die vergadering blijft zitten of die ene taak afmaakt, kunnen haar borsten gaan lekken. Bovendien doen gespannen borsten pijn.

 4. Vraag niet wanneer ze ermee gaat stoppen

  Wanneer je het als moeder mooi vindt geweest qua borstvoeding is heel persoonlijk. De een is er na een paar maanden wel klaar mee, de ander wil haar kind zo lang mogelijk moedermelk geven. Moedermelk is de beste voeding voor baby’s dus steun haar ook als ze lang borstvoeding wil blijven geven.

Bron: Sciencedaily Beeld: Shutterstock