Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6x zo stimuleer je vriendelijkheid bij kinderen

Iedere ouder heeft andere normen en waarden die hij zijn kind wil meegeven. Maar vriendelijk zijn voor anderen, is daar vaak wel een van. Op de volgende zes manieren kun jij je kind wat (extra) vriendelijkheid leren en meegeven.

 1. Luister naar je kind

  Telefoon en laptop aan de kant! Zorg dat je, als je tijd doorbrengt met je kinderen, met al je gedachten aanwezig bent. Lees samen een boek, doe een spelletje of wees gewoon een luisterend oor. Ouders willen vaak graag met oplossingen komen als hun kind ergens mee zit, maar soms is luisteren alleen al genoeg. Al pratend kan je kind dan zelf met een oplossing komen. Je kind leert op deze manier oplossingsgericht denken en zo ook met anderen meedenken.

 2. Respecteer de gevoelens van je kind

  Is de knuffel van je kind kwijt of is zijn lievelingsspeelgoed kapot? Dan is het begrijpelijk dat jij hem als ouder wilt troosten. Maar zeg liever niet meteen dat je wel een nieuwe knuffel, auto of pop koopt. Vertel je kind allereerst dat je het vervelend voor hem vindt en je begrijpt dat hij verdrietig is, dat het heel normaal is dat hij moet huilen. Als jij de gevoelens van je kind respecteert, zal hij ook de emoties van jou, je partner en andere kinderen respecteren.

  Lees meer: Dit zegt de plaats in het gezin over het karakter van je kind

 3. Geef je eigen fouten toe

  Het is logisch dat je er er niet constant bij stilstaat op welke manier je met je kind communiceert. Toch kan een vervelende snauw op een druk moment je kind voor de rest van zijn leven bijblijven. Ook al heb jij het niet zo bedoeld. Heb jij iets gezegd waar je later spijt van hebt? Geef je fout dan toe. Op die manier leert je kind dat het oké is om fouten te maken. Je kunt ze daarna toegeven, toelichten en er eventueel je excuses voor aanbieden.

 4. Benoem wat vriendelijkheid is

  Ruimt je kind zijn speelgoed op of helpt hij je met het dekken van de tafel? Fantastisch! Vertel hem dan ook dat je het fijn vindt dat hij je helpt. Praat vanuit daar verder; wat kan hij nog meer doen om mensen te helpen? Denk aan het helpen van een vriendje op zoek naar zijn speelgoed, of zijn koekje met iemand delen. Door herkenbare voorbeelden te schetsen waar  je kind dagelijks mee te maken heeft, gaat hij steeds beter begrijpen wat vriendelijkheid inhoudt en hoe hij dat zelf kan toepassen.

  Lees meer: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

 5. Vermijd ‘goed’ of ‘slecht’

  Een compliment geven is goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Als je kind iets nieuws doet, is het belangrijk om hem te laten merken dat je dat hebt gezien en dat uit te spreken. Je bent misschien geneigd om ‘Goed zo!’ te roepen, maar het is beter om ‘Gelukt’ of ‘Wat knap van jou’ zeggen. Dat zegt namelijk meer over wat je kind er zelf voor heeft gedaan en niet wat jij ervan vindt. Dit geeft je kind meer zelfvertrouwen.

 6. Omarm verschillen

  Laat je kind zien dat niet iedereen er hetzelfde uitziet. Met diversiteit en inclusiviteit kun je al heel vroeg beginnen. Word lid van de bibliotheek en leen eens boeken van buitenlandse schrijvers en illustrators. Ook Nijntje heeft vriendjes en vriendinnetjes die er allemaal anders uitzien. Je kind leert zo liefdevol contact te maken met alle kinderen.

  Lees meer: Op de juiste manier complimenten geven aan je kind

Bron: mother.ly / Beeld: Shutterstock