Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo stop je met schreeuwen tegen je kind

We weten allemaal dat schreeuwen tegen kinderen niet in de opvoedboekjes staat. Maar toch doen we het (bijna) allemaal weleens. Uit boosheid, frustratie, vermoeidheid of schrik. Met deze tips voorkom je dat je uitvalt tegen je kind.

‘LAAT JE BROERTJE LOS!’, ‘HIER KOMEN!’, ‘OPHOUDEN, NU!’ Het is er vaak uit voor je het door hebt. Meestal is schreeuwen een automatische reactie als je gefrustreerd raakt, omdat je kind niet luistert. Toch heeft schreeuwen tegen je kind vrij weinig zin, zeggen experts. Ja, het stopt vaak tijdelijk het gedrag dat je boos maakt, maar om de verkeerde redenen. Schreeuwen zorgt er namelijk voor dat je kind uit angst stopt met zijn gedrag: hij wil gewoon dat zijn vader of moeder stopt met schreeuwen. Het is niet omdat hij daadwerkelijk een beslissing heeft genomen om zijn gedrag te verbeteren. Een volgende keer vertoont je kind dus opnieuw hetzelfde gedrag.

Advertentie

Lees ook: Bewezen: ‘Kinderen van oudere ouders hebben minder gedragsproblemen’

Cyclus

Daarbij is de kans groot dat een volgende keer schreeuwen opnieuw niets gaat uitmaken. Kinderen raken er namelijk aan gewend. De eerste keer dat je tegen een kind schreeuwt, zal het waarschijnlijk zijn of haar aandacht trekken. Maar hoe meer je schreeuwt, hoe minder effectief het is. Sterker nog: het creëert vaak een voortdurende cyclus. Hoe meer ouders schreeuwen, hoe slechter kinderen zich gaan gedragen, wat op zijn beurt weer leidt tot meer schreeuwen.

Plan van aanpak

Maar hoe voorkom je dat je tegen je kinderen schreeuwt? 5 tips:

 1. Niet dreigen
  Geef waarschuwingen en herinneringen, maar laat bedreigingen achterwegen.
 2. Maak contact
  Als je kind de eerste keer dat je iets zegt niet luistert, loop dan naar hem toe, vraag om zijn aandacht, maak oogcontact en spreek stevig maar zachtjes.
 3. Tot tien tellen
  Tel tot tien als een situatie uit de hand dreigt te lopen. Dit geeft je de kans om iets rustiger te worden en perspectief te herwinnen, voordat je uit je slof schiet.
 4. Ken de regels
  Maak duidelijke huisregels, schrijf ze op en hang de lijst op een prominente plaats, zodat iedereen ze kan zien.
 5. Wees consequent
  Leg je kind vooraf uit wat de negatieve gevolgen zijn als hij zich niet aan de regels houdt. Om te laten zien dat je meent wat je zegt, hou je je hier ook echt aan.

Lees ook: Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?

Bron: Momtastic Beeld: Shutterstock