Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo veel slaap heeft een kind echt nodig

Ieder kind is verschillend en heeft zijn eigen slaapbehoefte. Toch onderschatten veel ouders het aantal slaapuren dat een kind nodig heeft. Dit blijkt uit recent onderzoek van Phillipa McDowall.

Advertentie

Kinderen die te weinig slaap vatten, kampen vaker met concentratieproblemen, stemmingswisselingen en gezondheidsproblemen. Dit komt doordat kinderen laat eten, langer opblijven om te spelen of om televisie te kijken en dat heeft invloed op de thuissituatie en de prestaties op school.

Onderschat door ouders

Dokter Judith Owens, directeur van het Boston Children’s Hospital, laat in het onderzoek weten dat kinderen last kunnen krijgen van gezondheidsproblemen wanneer ouders onvoldoende geïnformeerd zijn over slaapproblemen, met als gevolg dat kinderen vaak (te) laat naar bed gaan. Zo denkt een kwart van de ouders dat hun kind minder slaap nodig heeft dan de aanbevolen slaapuren. Owens stelt dat het essentieel is dat ouders elektronische apparaten voor het slapengaan verbieden, omdat dit het slaappatroon van het kind flink kan verstoren. Het scherm van een computer, mobiele telefoon of iPad zet de hersenen aan het werk, waardoor er minder melatonine vrijkomt. En dat brengt het slaapritme in de war.

Kennis over slaapproblemen

Een stap in de goede richting is dus om ouders te voorzien van meer kennis over slaapproblemen en de behandelingen hiervan. Maar wat is volgens het onderzoek dan het advies? En verschilt het aantal slaapuren niet per kind? Dat klopt, zeggen de experts, maar er zijn richtlijnen.

Aanbevolen slaapuren

De aanbevolen slaapuren volgens het onderzoek: peuters hebben voldoende aan 8 tot 10 uur slaap per dag. Kleuters tussen de 3 en 6 jaar hebben zo’n 10 tot 12 slaap per dag nodig. Het kind tussen 7 en 8 uur naar bed brengen is een prima bedtijd. Naar schoolgaande kinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben 10 tot 11 slaapuren per dag nodig. Pubers kunnen het doen met iets minder. Voor hen geldt doorgaans 8 tot 10 slaapuren per nacht.

Advertentie

Baby’s

Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 16 tot 18 uur per dag. Dat verdelen ze in korte slaapjes van zo’n 3 uur, tussen het voeden door. Een baby van 3 of 4 maanden oud heeft zo’n 14 à 15 uur slaap nodig. Vanaf een half jaar heeft een baby genoeg aan 2 of 3 slaapjes overdag. Die duren gemiddeld tussen de 2 en 2,5 uur. Een baby van 9 maanden, heeft aan 2 slaapjes genoeg.

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Huffingtonpost – Beeld: Shutterstock