Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo vier je Pakjesavond gezellig én helemaal coronaproof

De pepernoten smaken nog even lekker en de gezichtjes zijn net zo blij. Toch is deze Pakjesavond iets anders dan je gewend bent. Met de hele familie rondom de schoorsteen zitten is er niet bij, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Zo maak je er – ondanks de maatregelen – een groot feest van.

Advertentie

Het is een hele organisatie: je kind voorbereiden op, en tegelijkertijd rustig houden tot Pakjesavond. Het is voor kinderen elk jaar weer één groot feest. Ondanks dat opa, oma, tante en oom niet allemaal bij elkaar kunnen komen op 5 december, blijven de kinderharten vol verwachting kloppen. Met een paar aanpassingen vier je Pakjesavond helemaal coronaproof, zonder dat het afdoet aan de pret. En een beetje variëren met de traditie maakt het misschien nóg wel spannender.

Lees ook: Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?

1. Persoonlijke boodschap van Sint

Sinterklaas kan nu even niet bij iedereen thuis komen op 5 december. Daarom heeft hij een dvd achtergelaten met een persoonlijke videoboodschap, speciaal voor jouw kind. Hier kun je een persoonlijke videoboodschap laten maken (ook als download). Je vult de naam van je kind in en wat leuke, specifieke weetjes. Ook kun je kiezen welk sinterklaasliedje er in de video wordt gezongen. Aan het eind van het filmpje vertelt Sint waar de pakjes liggen (dit kun je zelf invullen).

2. De Sint op bliksembezoek

De Goedheiligman zou natuurlijk dolgraag even binnenkomen en tekeningen in ontvangst nemen, maar dat slaan we dit jaar helaas over. Gelukkig heeft hij wel tijd om aan te bellen. Zo kan je kind de Sint (en zijn Pieten) toch ontmoeten, al is het iets korter dan hij gewend is.

3. Van het kastje naar de muur

O jee, Piet heeft de pakjes óveral verstopt. Gelukkig heeft hij briefjes met hints achtergelaten in welke richting je kinderen moeten gaan zoeken. Maak er rijmpjes van, dat verhoogt de sinterklaassfeer. Laat de buurvrouw of iemand anders onopvallend de eerste brief door de brievenbus doen… Nu kan de speurtocht beginnen. Verstop de andere briefjes met hints van tevoren op gekke plekken. Een briefje in de koelkast, één op het toilet, één onder het tafelkleed, enzovoort.

Advertentie

Lees ook: Wanneer en hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

4. Grabbelen maar

Maak een grote grabbelton en geef iedereen in het gezin een nummertje. Plak deze nummers ook op alle cadeaus. Vervolgens verstop je alle nummers in de grabbelton, en mag iedereen om de beurt graaien. Het nummertje dat je eruit vist, bepaalt wie een cadeau mag uitpakken.

5. Dobbelen voor lang plezier

Kinderen kunnen uit enthousiasme razendsnel zijn met het uitpakken van cadeautjes. Voor je het weet, ligt de kamer vol met proppen inpakpapier en is het hoogtepunt voorbij. Als je dat moment wilt rekken, kan een spelletje uitkomst bieden. Ga bijvoorbeeld dobbelen. Wijs iedereen die meedoet een nummer toe. Wordt dat nummer gegooid? Dan mag diegene een cadeautje uitpakken. Je gaat door tot de stapel cadeautjes op is.

5. Videobellen met de familie

Hoewel schermtijd meestal geen onderdeel is van Pakjesavond, kan het nu juist iets toevoegen. Om op deze avond tóch nog een beetje samen met de familie te zijn, bieden Zoom, FaceTime of Skype juist uitkomst. Zet de camera bijvoorbeeld ergens neer zodat opa en oma kunnen meekijken als de pakjes worden uitgepakt. Of videobel ze als alle cadeautjes zijn uitgepakt, zodat de kinderen aan opa en oma kunnen laten zien wat ze hebben gekregen van de Sint.

6. Verrassingen op de post

Surprises, gedichten en pakjes: als we die niet in het echt aan elkaar kunnen geven, komt de postbode ze wel brengen. Zo kun je de familietraditie in stand houden en je ook aan de maatregelen houden. Ondanks dat Sinterklaas vooral gericht is op de kinderen, is het leuk om opa en oma erbij te blijven betrekken, juist in deze tijd. En een brief van de Sint (of opa en oma) voorlezen aan de kinderen maakt de woorden niet minder mooi.

Advertentie

Inspiratie nodig?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock