Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo voorkom je dat de coronacrisis niet ook een relatiecrisis wordt

Ook al vind je elkaar nog zo leuk: 24/7 op elkaars lip zitten, doet wat met je relatie. Hoe zorg je dat het gezellig blijft in corona- en thuiswerktijd? Ontwikkelingspsycholoog Steven de Pont geeft tips.

Door de coronaperiode is het aantal mensen dat in een relatiecrisis zit toegenomen. Dat zien we ook aan het toenemende aantal scheidingen. Waar je vroeger naar je werk ging en daar even van elkaar kon ontgiften, hebben we nu per dag meer uren met elkaar door te brengen. Voeg daar nog wat geldproblemen en opvoedstress aan toe en je hebt het perfecte recept voor diepe relatie-ellende.

Advertentie

Het is ook de reden dat scheidingsdeskundigen het in voorgaande jaren vlak na de zomervakantie en de feestdagen drukker hadden dan in andere periodes. De liefde is mooi, maar als we te veel op elkaars lip zitten, worden de haarscheurtjes van de relatie zichtbaar. En we weten allemaal wat er met haarscheurtjes onder nog verdere druk gebeurt; uiteindelijk worden de scheurtjes breuken. Het is naar, maar waar. Wat te doen?

Andere betekenis

De kwaliteit van je relatie valt of staat bij het commentaar dat je hebt bij het gedrag van je partner. Als je het drukke gedrag van je partner bijvoorbeeld ‘heel levendig’ noemt, is dat iets anders dan wanneer je datzelfde gedrag de naam ‘knetterdruk’ meegeeft.

De betekenis van gedrag zit ’m dus niet in het gedrag zelf, maar in de betekenis die jij er als partner aan koppelt. Want die kan dus positief zijn, maar ook negatief. Zo liggen ‘ontspannen’ en ‘lui’ ook dicht bij elkaar. Het gedrag is ook hier hetzelfde, maar het etiketje dat je erop plakt niet. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld ‘betrokkenheid’ en ‘bemoeizucht’. Het is steeds hetzelfde gedrag, maar het is de vraag hoe jij dat als partner benoemt.

Etikettenprobleem

Wanneer we in een relatie onder druk komen te staan, hebben we de neiging om de negatieve variant (in ons voorbeeld; knetterdruk) vaker te gebruiken dan de positieve (levendig). We zien dat ook bij scheidingen gebeuren, waarbij gedurende de huwelijkse ontvlechting ineens aller-lei psychische diagnoses als ‘narcistisch’ en ‘borderline’ door de lucht vliegen. Toen de liefde nog bloeide, werd het gedrag van de man dat nu voor narcistisch moet doorgaan als teken van zelfverzekerdheid gezien. Het gedrag is niet veranderd, maar wederom het etiketje dat erop wordt geplakt.

Dicht op elkaar

Dus behalve dat we in deze tijden moeten kijken hoe we de coronacrisis doorkomen, hebben we er een taak bij. We moeten er namelijk voor zorgen dat de coronacrisis niet vanzelf ook een relatiecrisis wordt. Er komt een nieuwe manier van leven aan, waarin we veel meer thuiswerken en dus ook dichter op elkaar worden gedrukt.

En ik hoor om me heen nu al verhalen van mensen die zich – omdat ze dus minder naar hun werk gaan – zo langzamerhand steeds meer beginnen te storen aan het knetterdrukke gedrag van hun partner (terwijl hij gewoon wat levendig is), dat hun geliefde ineens toch wel ‘wat aan de luie kant is’ (ze is inderdaad ontspannen) of dat hun partner zich al te bemoeizuchtig (betrokken dus) opstelt rond het oplossen van problemen met de kinderen. Dat is allemaal begrijpelijk, maar we kunnen er dus iets aan doen. Onderzoek de positieve variant van het gedrag eens, waaraan je je zo ergert. Gewoon vandaag al mee beginnen.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Steven Pont

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.