Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo voorkom je dat foto's van je kind ongewild online staan

De eerste keer zonder zijwieltjes of een zonnige vakantiefoto. Hoewel veel ouders trots foto's van hun kind op social media delen, gebeurt het ook dat een foto zónder toestemming van de ouder op internet verschijnt. Wat zijn de risico’s hiervan en wat kun je hier als ouder aan doen?

Advertentie

Mogelijke risico’s

Als je een foto van je kind op social media deelt, moet je rekening houden met twee mogelijke risico’s:

 • iedereen kan jouw foto’s zomaar overnemen
 • bedrijven scannen jouw foto’s om advertenties te personaliseren

Foto van je kind op ander profiel: dit kun je doen

Als je foto’s deelt op social media, kunnen je vrienden en volgers jouw foto’s opslaan en delen. Als je je foto’s openbaar hebt gepubliceerd, kan zelfs iedereen ze overnemen. Als je een foto van of met je kind ongewild op een ander Facebook-profiel ziet staan, kun je volgens ict-jurist Arnout Engelfriet deze stappen ondernemen:

 1. Vraag degene die de foto heeft geüpload om de foto te verwijderen.
 2. Gebeurt dat niet, dan kun je het op de formele manier doen. Je kunt de uploader een zogenoemde sommatiebrief sturen: een brief waarin je duidelijk eist dat de foto wordt weggehaald vanwege de privacy van je kind. Als ouder heb je dat recht. Hou er wel rekening mee dat als je deze brief stuurt, je ook bereid moet zijn juridische vervolgstappen te nemen als de uploader alsnog weigert om de foto te verwijderen.
 3. Helpt zo’n brief ook niet? Dan kun je melding maken bij de site waar de foto op is geplaatst. Bij Facebook kun je bijvoorbeeld aangeven dat de gebruiksregels zijn geschonden.
 4. Als de foto van je kind dan nog steeds niet is verwijderd, kun je naar de rechter stappen. Je kunt een dwangsom eisen tot de foto is weggehaald.

Tip! Als je kind een eigen Facebook-profiel heeft, stel dan in dat hij altijd toestemming moet geven als hij getagd wordt. Je krijgt daar dan een persoonlijk bericht van. Zo ben je direct op de hoogte als iemand een foto met jouw kind erop heeft geplaatst.

Bedrijven gebruiken foto’s voor advertenties

Een ander risico is dat bedrijven jouw foto’s gebruiken voor advertenties. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een foto van je pasgeboren baby scannen, herkennen en daardoor advertenties voor babyspullen aan je laten zien.

3 tips voor sharenting

Foto’s, video’s of andere informatie over je kind delen op sociale media wordt ook wel ‘sharenting’ genoemd. Ondanks alle risico’s deelt meer dan zestig procent van de ouders minstens drie keer per week een foto van hun baby op internet, aldus een eerder Brits onderzoek. De eerste foto verschijnt vaak binnen een uur na de geboorte al. Hoe hou je het veilig?

 1. Check je privacy-instellingen
  Ga heel zorgvuldig om met foto’s en video’s van je kinderen. Zorg voor de juiste privacy-instellingen, maar realiseer je ook dat je met een afgeschermd account niet alle risico’s uitsluit. Bedrijven kunnen informatie doorverkopen. Zo kun je ineens een aanbieding van luiers krijgen, omdat jij een foto van je pasgeboren kind op je afgeschermde Facebook-pagina hebt gezet. Ook de woorden die je post en dingen die je liket worden gebruikt om je interesses te bepalen.
 2. Gênante foto?
  Verplaats je even een paar jaar in de tijd en vraag jezelf af: vind je kind van vijftien jaar deze foto ook nog leuk? Wat jij nu schattig vindt, denkt hij straks misschien heel anders over.
 3. Onherkenbaar in beeld
  Wil je wel graag het leven van je kindje delen met je vrienden? Dan is het ook een optie om je kind onherkenbaar in beeld te brengen. Fotografeer je kind van achteren of gebruik emoticons om je kind onherkenbaar in beeld te brengen. Zo was het in Japan de trend om babybillen af te schermen met een perzik.

Bron: RTL nieuws – Beeld: Shutterstock