Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo voorkom je de verspreiding van griep in huis

Virussen verspreiden, dat kunnen kinderen goed. Kwestie van neus afvegen met de hand en dan overal aanzitten. Op school of de opvang besmetten ze elkaar zo snel met een virus, dat ze vervolgens mee naar huis nemen.

Advertentie

Gelukkig kun je de kans op verdere besmetting, ook met bacteriën die voor infecties zorgen, aanzienlijk verkleinen door thuis een aantal maatregelen te nemen.

Tip 1: begin met de handen

Was bij thuiskomst direct je eigen handen en die van je kinderen. Kinderen hebben de neiging om alles wat ze tegenkomen aan te raken, dus een flinke dot zeep is geen overbodige luxe. Het is natuurlijk geen garantie dat je je huis zo helemaal bacterievrij houdt, maar alle beetjes helpen.

Tip: Hier vind je verschillende soorten handzeep

Dr. Charles Gerba, professor in de microbiologie: ‘Onderzoek wijst uit dat wanneer mensen via hun handen in aanraking zijn gekomen met een virus, dit binnen vier uur na binnenkomst van hun huis op 90% van de aangeraakte oppervlaktes zit.’ Hij benadrukt daarom het belang van handen wassen bij thuiskomst.

Advertentie

10 tips om je baby gezond te houden tijdens het griepseizoen.

Tip 2: desinfecteer veelgebruikte oppervlaktes

Na het handen wassen is het verstandig om ook even een doekje te halen over oppervlaktes die regelmatig door je kind, maar ook door de rest van het gezin, worden aangeraakt. Denk aan deurknoppen, kranen, lichtknopjes, de afstandsbediening, tablets en telefoons, tafels, enzovoort. Vergeet ook niet het speelgoed van je kind schoon te maken om te voorkomen dat hij bijvoorbeeld opa of oma aansteekt als ze met hem spelen.

Lees ook: Zo werkt het afweersysteem van je kind

Tip 3: de griepprik?

Hoe schoon het thuis ook is, wat er buiten de deur gebeurt heb je niet in de hand. Omdat peuterspeelzalen en kinderdagverblijven een broedplaats van bacteriën en virussen zijn, is de kans groot dat je kind daar toch iets oppikt. Wil je meer zekerheid dat je geen griep oploopt via je kind, dan kun je de griepprik overwegen. In Nederland kom je daarvoor in aanmerking als je extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep, bijvoorbeeld bij bepaalde aandoeningen als astma, hartziekten en diabetes.

Geldt dat niet voor jou, dan kun je de griepprik toch via de huisarts krijgen. Je moet het vaccin en het prikken ervan dan zelf betalen. Je huisarts heeft hier meer informatie over. Als je bent ingeënt kun je nog steeds griep krijgen, maar de kans is kleiner en de symptomen zijn vaak milder.

Stelling: alle kinderen in Nederland moeten griepprik krijgen

Bron: Fatherly.com Beeld: Shutterstock

Erandi Godinez

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier