Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

15 klusjes voor kinderen in de zomervakantie

In de zomervakantie is je kind zes weken vrij: een goed moment om hem wat taakjes te geven in het huishouden. Zo leert je kind op een leuke manier iets te doen in huis. En het scheelt jou ook weer wat werk... Win-win!

Peuters en kleuters vinden het leuk om hun ouders na te doen en te helpen. Laat je kind daarom eens meehelpen in het huishouden! Dat is niet alleen handig voor jou, maar het stimuleert ook de ontwikkeling van je kind. Als je je kind een vaste klus per dag geeft, wordt het een onderdeel van zijn dagritme. Op die manier leert je kind omgaan met verantwoordelijkheden.

Advertentie

Een kind van drie jaar kan een stuk minder doen in het huishouden dan een kind van twaalf. Daarom zetten we hieronder per leeftijd een paar klusjes op een rij:

Klusjes vanaf 3 jaar

 1. Speelgoed opruimen

  Het opruimen van speelgoed is een klusje dat je kind dagelijks kan doen. De vrije tijd in de vakantie is een mooie gelegenheid om al het speelgoed weer eens goed te sorteren. Zijn alle puzzels nog compleet? Liggen alle blokjes nog in de juiste doos? Speelt je kind nog wel met al zijn speelgoed, of kun je ook iets op zolder leggen of weggeven?

 2. Plantjes water geven

  Met het warme zomerweer hebben de planten in de tuin of op het balkon extra water nodig: een mooi klusje om samen met je kind te doen. Misschien heb je wel een kleine gieter voor je kind, zodat hij zelf de planten een scheutje kan geven. Heb je binnen ook planten staan? Leer je kind hoeveel water elke plant nodig heeft. Op die manier kan hij eke week dit klusje (samen met jou) uitvoeren.

 3. Bord, bestek en beker opruimen

  Jouw mooie servies laat je misschien liever niet door je kind naar de keuken brengen, maar zijn eigen bord, bestek en beker kan hij al prima opruimen. Heb je een vaatwasser? Laat je kind zien waar hij alles in moet zetten. Zo wordt ook dit klusje een dagelijkse taak.

 4. Tafel afruimen

  Hebben jullie net ontbeten, geluncht of ’s avonds gegeten? Ruim dan samen de tafel af. Dus die pot met pindakaas gaat weer terug de kast in, net als de onderzetters van de pannen. Liggen er nog kruimels? Pak de kruimeldief of een doekje om alles schoon te maken. Het gaat misschien sneller als je het zelf doet, maar laat ook je kind het werk doen. Daar leert hij van en de volgende keer wil hij het zelf doen.

  Klusjes vanaf 6 jaar

 5. Slaapkamer opruimen

  De slaapkamer wil je het liefst het hele jaar door opgeruimd hebben. Grijp de vrije tijd in de zomervakantie aan om samen de boel eens flink onder handen te nemen. Stof de boel ook eens bovenop de kasten af. Passen alle kleren nog die in zijn kledingkast liggen? En hoe zit het met het speelgoed? Speelt je kind nog overal mee? Pak samen een grote zak en vul die met de kleding die te klein is of speelgoed dat hij niet meer gebruikt. Je kunt het weggeven aan een goed doel of naar de kringloopwinkel brengen.

  Lees meer: Je kind zijn kamer leren opruimen

 6. De was doen

  De was doen kan een zware klus zijn voor een kind van zes, maar wat dacht je van samen de was ophangen en opvouwen? Laat hem alle sokken bij elkaar zoeken en leer hem hoe hij een broek opvouwt. Ook zijn eigen onderbroeken en hemden kan hij bij elkaar rapen.

 7. Stofzuigen

  Misschien is een echte stofzuiger nog iets te groot voor je kind, maar dat weet je pas als je het probeert. En anders kun jij met de stofzuiger aan de slag en je kind met een stoffer en blik of een kruimeldief.

 8. In de tuin werken

  Ga eens samen met je kind te tuin in! Behalve plantjes water geven, kan je kind ook helpen met het oprapen van bladeren of onkruid wieden. Heb je nieuwe planten gekocht om de boel op te fleuren? Schep dan samen de aarde in een pot en wroeten maar!

  Klusjes vanaf 9 jaar

 9. Het gras maaien

  Het ligt eraan of je kind al sterk genoeg is om dit te doen en hoe veilig de grasmaaier is, maar op deze leeftijd zou je kind al kunnen helpen met het gras te maaien. Heerlijk om ’s avonds nog even buiten af te koelen en de tuin netjes te maken.

 10. Boodschappen doen

  Is er een supermarkt in de buurt en ben je iets vergeten te kopen? Maak samen met je kind een lijstje en stuur hem eropuit. Je kind leert op deze manier ook om met geld om te gaan. Vraag of hij de bon meeneemt naar huis, dan kunnen jullie die thuis samen nog even doornemen. Heel leerzaam!

 11. De auto wassen

  Op een mooie zomerse dag is het helemaal niet zo erg om de auto te wassen. Pak een emmer sop en boenen maar! Leg je kind wel goed uit welke spons hij het beste kan gebruiken, zodat je na afloop geen krassen op je auto hebt.

 12. Ontbijt maken

  Een klusje in de ochtend kan natuurlijk ook. Wat dacht je van het dekken van de ontbijttafel? Laat je kind het zoete en hartige beleg pakken, het brood en de melk. Wees wel voorzichtig met heet water voor de koffie of thee.

  Klusjes vanaf 12 jaar

 13. De hond (van de buren) uitlaten

  Hebben jullie een hond, of misschien de buren? Laat je kind dan de hond uitlaten. (Natuurlijk wel in overleg met je buren.) Of misschien hebben jullie een hamster of een konijn en moet het hok worden verschoond; dat is ook een mooie klus voor je kind. Je kind leert op die manier niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen te zorgen.

 14. Toiletten schoonmaken

  Misschien is de hele badkamer schoonmaken een te grote klus, maar de toiletten poetsen kan je kind vanaf twaalf jaar heus wel. Leg wel goed uit hoe hij met chloor en andere schoonmaakmiddelen moet omgaan.

 15. Avondeten voorbereiden en/of koken

  De groente wassen en snijden, het vlees in stukjes snijden of gehaktballen draaien? Je kind kan alvast het voorbereidende werk doen voor het avondeten. Misschien is hij al zo ver dat hij ook de aardappelen, pasta of rijst kan koken. Dat scheelt jou veel werk als je na een dag werken thuis komt.

  Lees meer: Slim plannen voor ouders: zo win je elke dag een uur

Beeld: Shutterstock