Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zon, zee, zen: waarom een dagje strand ook heel goed is voor je baby

Een dagje aan zee is niet alleen hartstikke leuk, maar ook heel goed voor de ontwikkeling van de allerkleinsten. Op het strand worden de zintuigen van baby's namelijk optimaal gestimuleerd.

Advertentie

Kleine kinderen ontwikkelen hun zintuigen door nieuwe texturen, geuren en bewegingen te ervaren. Op die manier leert hij de wereld ontdekken. Door je kind mee te nemen naar het strand, laat je hem kennis maken met een sterk stimulerende sensorische omgeving.

Lees ook: Zintuigen baby: de ontwikkeling in de eerste weken

Buitenlucht

Zo’n omgeving heeft veel voordelen voor zijn ontwikkeling, concludeerde de Noorse neuropsycholoog Audrey Van der Meer al in 2017. Zij ontdekte dat vroege sensorische stimulatie, met name in de buitenlucht, baby’s helpt de neurale verbindingen en motorische vaardigheden te maken die ze nodig hebben voor een goede ontwikkeling. Maar wat maakt specifiek het strand nou zo fantastisch?

 1. Het geluid van de golven

  Door het ritmische geluid van de golven worden de zintuigen van je baby geprikkeld. Het is bovendien heel vertrouwd, want het lijkt sterk op het suizende geluid dat een baby hoort in de baarmoeder en daar worden baby’s vaak rustig van.

 2. Het onstabiele zand

  Zand helpt kinderen bij het ontwikkelen van het lichaamsbewustzijn. Door te gaan staan, zitten en liggen in het zand leren kinderen hun balans te bewaren.

  Advertentie

  Bekijk ook: Peuter voelt voor de eerste keer zand onder zijn voeten

 3. De zoute lucht

  Direct na de geboorte kunnen baby’s al goed ruiken. Op het strand zijn er zoveel geuren te ontdekken: van zilte lucht tot de geur van zonnebrandcrème.

 4. Waterpret

  Op het strand kan je kind eindeloos experimenteren met water. Hij leert wat er gebeurt als je een schelp in een emmer met water laat vallen, hoe water de textuur en het gewicht van zand verandert, hoe je een zandkasteel bouwt en ziet wat daarvan overblijft als er een golf overheen gaat. Tijdens jullie dagje op het strand zullen de hersenen van jouw baby continu bezig zijn met het basisconcept van oorzaak en gevolg.

 5. Nieuwe omgeving

  Door je kind mee te nemen naar een nieuwe omgeving, leert hij zich aan te passen. Ook kom je er snel achter wat je baby wel of juist niet fijn vindt. Welke stimuli spreken hem aan? Wat vindt hij juist overweldigend? Weet je meteen waar je de volgende keer rekening mee moet houden en of je nog wat extra spullen in de strandtas moet stoppen.

  Advertentie

Bron: Romper Beeld: Shutterstock