Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zonder kind op vakantie: doen of niet?

Ga je wel eens een weekendje - of langer - weg zonder de kinderen? Even romantisch doen met je partner of opladen tijdens een citytrip met vriendinnen? Good for you. Volgens onderzoekers kan een kinderloze vakantie een flinke energieboost geven en is het nog goed voor je relatie ook. Toch zijn er ook ouders die er niet aan moeten denken om zonder hun kinderen op pad te gaan.

Advertentie

Sterker nog, sommige ouders vinden het zelfs een absolute no-go om zonder kinderen op vakantie te gaan zolang ze klein zijn.

Schuldgevoel

Zo kreeg actrice Victoria Koblenko vorig jaar een dm van een vrouw naar aanleiding van deze post op Instagram tijdens een paar dagen Italië samen met haar lief, maar zonder hun tweejarige zoontje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Advertentie

‘Of we wel genoeg tijd hebben voor ons kind?!’ aldus een bezorgde dame in m’n DM. We keken elkaar aan, probeerden ons te herinneren wanneer ons vorige romantische weekend samen was en kwamen na lllllang denken tot de conclusie dat ‘t december 2016 was. Bijna 2(!) jaar terug. Of we wel genoeg tijd hebben voor ons kind?! Ik dacht dat alleen mensen die hun kinderen op hun social media posten ongevraagd les in opvoeding kregen 😉 We posten bewust nauwelijks iets van onze zoon, maar zelfs zonder kind in beeld lukt ‘t sommige mensen om je een schuldgevoel aan te praten. Even een peiling onder mijn eigen testpanel. HOE VAAK mogen papa en mama per jaar samen romantisch weekendje weg voordat men de kinderbescherming mag bellen ?

Een bericht gedeeld door Victoria Koblenko (@vkoblenko) op

De vrouw vroeg zich naar aanleiding van het kinderloze tripje van het stel af of ze wel genoeg tijd hebben voor de kleine Kiy. Het bericht schoot bij Victoria compleet in het verkeerde keelgat. ‘Ik dacht dat alleen mensen die hun kinderen op hun social media posten ongevraagd les in opvoeding kregen,’ schrijft ze in een reactie. ‘We posten bewust nauwelijks iets van onze zoon, maar zelfs zonder kind in beeld lukt ‘t sommige mensen om je een schuldgevoel aan te praten.’

Onderzoek

Toch waren de reacties op de vraag: ‘Hoe vaak mogen papa en mama per jaar samen romantisch een weekendje weg voordat men de kinderbescherming mag bellen?’ voornamelijk positief. Als ouders af en toe tijd voor elkaar maken, dan plukt het kind daar de vruchten van, vinden de meeste volgers. Maar dat wil niet zeggen dat ze Victoria’s voorbeeld ook volgen. Meer dan twee derde van de Nederlandse ouders moet er namelijk niet aan denken om zelf zonder kind op vakantie te gaan, zo blijkt uit dit onderzoek. En van de bijna 9000 kersverse moeders die deelnamen aan ons First Time Mums onderzoek 2019 is slechts 15 procent een weekendje weggeweest zonder baby.

16 tips: zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby.

Energieboost

Het zal je niet verbazen dat de gezinsvakantie in de top drie van geluksmomentjes van ouders staat. Toch zijn er heel wat redenen om naast deze jaarlijkse vakantie, ook eens één nachtje (of twee, of drie) zonder de kinderen weg te gaan. Om maar wat te noemen: het is heerlijk om even geen rekening te hoeven houden met middagslaapjes en poepluiers en je kunt eindelijk weer eens door- en zelfs uitslapen. Zelfs een nachtje weg kan al een enorme energieboost geven. En voel je vooral niet schuldig omdat je een time-out hebt genomen, zegt Katrin Schumann, schrijver van het boek Mothers Need Time-Outs, Too. Er is volgens haar niets mis mee om af en toe aan jezelf te denken. Integendeel: kinderen die het af en toe zonder hun ouders moeten stellen zijn vaak zelfstandiger en creatiever. ‘Als kinderen teveel worden beschermd en betutteld, bestaat er een kans dat ze later weinig flexibel en erg afhankelijk zullen zijn. Kinderen hebben net als volwassenen af en toe ruimte nodig.’

Love is in the air

Ook voor je relatie is het hartstikke goed om af en toe samen weg te gaan. Zo blijkt uit dit onderzoek dat stellen die regelmatig samen een tripje maken gelukkiger en romantischer zijn dan stellen die nooit samen weggaan. En een beter seksleven hebben bovendien. Niet zo gek, want we weten allemaal hoe belangrijk quality time is voor een relatie. En je partner eens diep in de ogen kijken, is met een baby of peuter in de buurt nou eenmaal een stuk lastiger.

Lees ook: Een seksleven als ouders: hoe dan?

Jouw mening

Allemaal leuk en aardig, maar je moet het natuurlijk wel kunnen regelen. Niet iedereen heeft lieve grootouders of een andere betrouwbaar logeeradres voor z’n kind. En gratis is zo’n weekendje weg vaak ook niet (al is scheiden een stuk duurder, houd dat in gedachten als je boekt!). En dat zijn alleen nog maar de praktische bezwaren. Want lang niet elke ouder zit te springen om een kinderloos weekend. Heel wat ouders krijgen al buikpijn bij de gedachte hun kind langer dan een paar uur niet te zien.

Hoe sta jij hier tegenover? Ben je wel eens zonder kind op vakantie gegaan, zou je dit willen of juist niet? En wat vind je ervan als andere ouders dit doen? Wij zijn kortom benieuwd hoe jij hierover denkt. Laat je reactie achter op onze Facebook-pagina.

Bron: AD, Instagram/VictoriaKoblenko


Mercy Hiltrop

Ouders van Nu product – Leren luiertas cognac

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu