Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zorginstituut: ‘Neem NIP-test niet op in basispakket’

De NIP-test hoort niet thuis in de basisverzekering en zou alleen moeten worden vergoed als er een medische indicatie is, dat vindt Zorginstituut Nederland.

Het Zorginstituut, die zorgt voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het Nederlandse gezondheidszorgsysteem, adviseert minister van Volksgezondheid Edith Schippers om de NIP-test voor zwangere vrouwen niet vanuit de basisverzekering te vergoeden

Advertentie

Aangeboren afwijkingen

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIP) kan afwijkingen aantonen bij het ongeboren kind, zoals de syndromen van Down, Edwards en Patau. De test is sinds 1 april beschikbaar voor alle zwangere vrouwen, die de bloedtest in het ziekenhuis kunnen laten verrichten.

Alleen bij medische noodzaak

Hiervoor konden alleen zwangere vrouwen bij wie uit de combinatietest een verhoogde kans op Down was gekomen, de bloedtest laten doen. Dankzij subsidie kunnen nu alle zwangere vrouwen de test voor 175 euro laten afnemen. Het zorginstituut is het hier niet mee eens en vindt dat de NIP-test alleen zou moeten worden vergoed als er een medische noodzaak voor is.

Besluit nemen

Een nieuw kabinet moet uiterlijk over twee jaar besluiten of de regeling afloopt, wordt verlengd of dat de test in de basisverzekering komt.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Beeld: Shutterstock