Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zorgtaken vaders en moeders weer net zo ongelijk verdeeld als vóór de crisis

Heel even ging het de goede kant op met de emancipatie in Nederland. In het begin van de coronacrisis namen vaders extra zorgtaken op zich. Maar nu we al een tijdje aan huis gekluisterd zitten, zijn we weer in oude gewoontes vervallen. De rol van vader is weer kleiner geworden: de vieze luiers zijn nog altijd voor de rekening van de moeder.

Hoewel Nederland op veel fronten vooruitstrevend is, zijn de rollen binnen het gezin nog traditioneel verdeeld. Moeders nemen nog altijd het grootste deel van de opvoeding op zich en doen het meeste in het huishouden. Vrouwen brengen ook brood op de plank, maar mannen werken vaker fulltime en zijn daarmee nog steeds de kostwinner.

Advertentie

Lees ook: 16 tekenen dat je partner een goede ouder is

Meer zorgtaken voor vaders in de eerste lockdown

Maar toen bereikte het coronavirus ons land en zaten we ineens allemaal thuis. Door het thuiswerken krijgen vaders niet alleen meer mee van het gezin, maar het geeft ze ook de kans om meer zorgtaken op zich te nemen. In de eerste lockdown gebeurde dat ook: in april vorig jaar zei 22 procent van de ondervraagde vaders meer te doen, in juni steeg het zelfs naar 31 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit.

Rol van de vader is weer kleiner geworden

Het leek er even op dat de verdeling door corona gelijker werd. Niets is minder waar: in september daalde het alweer naar het niveau van april en in november daalde het percentage nog verder naar 18 procent. De situatie van ouders was in november 2020 weer hetzelfde als vóór corona, stelt hoofdonderzoeker Mara Yerkes van de Universiteit Utrecht.

Vrouwen vervullen nog altijd meer zorgtaken

De gezinnen ervaren dat ook zo. In juni gaf 39 procent aan dat de zorg gelijk is verdeeld, vóór de coronacrisis was dat in 33 procent van de gezinnen het geval. Inmiddels is het percentage weer gedaald naar het percentage van voor de crisis. In de gezinnen waar de verdeling niet gelijk is, zijn het nog steeds de vrouwen die meer taken vervullen, zegt de hoofdonderzoeker.

Rolverdelingspatronen zijn erin gesleten

Hoe komt het dat het afvegen van de snotneuzen en het wassen van de voetbaltenues nog altijd voor de rekening van de moeder komt? Dat is een gevolg van de rolverdelingspatronen die er in de loop der jaren ingesleten zijn. Daarin speelt ook het beleid mee, zegt Mara Yerkes. Mannen hebben bijvoorbeeld veel minder vaderschapsverlof. Bovendien zijn gedragspatronen lastig te doorbreken, ook in crisistijd. Het kan nog tientallen jaren duren voordat er een grote verschuiving plaatsvindt, aldus de hoofdonderzoeker.

Prachtige fotoserie: vaders in de verloskamer

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, de Volkskrant – Beeld: Getty Images