Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zoveel viezigheid ademt je baby in als hij kruipt

Rollen, kruipen, schuiven. Het is een unieke manier van bewegen die door dieren massaal wordt overgeslagen. Onderzoekers keken al vaak naar wat kruipen betekent voor de ontwikkeling van je kind, maar nu hebben ze voor het eerst gekeken naar de hygiëne rondom kruipen.

Een kruipende baby brengt vooral op vloerbedekking een hoop viezigheid in beweging en inhaleert een groot deel ervan. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Purdue in Amerika. Maar hoe verontrustend dat ook klinkt, volgens de onderzoekers is dat niet direct een slechte zaak.

Advertentie

Robotbaby

Om te bestuderen hoeveel stofdeeltjes baby’s inademen, bouwden de onderzoekers een robotbaby. Deze lieten ze kruipen op stukken tapijt die ze uit verschillende huizen haalden. Ze ontdekten dat kruipende kinderen vier keer meer viezigheid inademen per kilo lichaamsgewicht, dan een volwassene die over dezelfde vloer loopt.

Stofstorm

Als een baby kruipt, zorgen zijn bewegingen ervoor dat er viezigheid zoals huidcellen, bacteriën, pollen en schimmelsporen in de lucht terechtkomen. Doordat jonge kinderen vaker door hun mond ademen, komt een groot deel ervan in hun luchtwegen terecht. ‘Bij volwassenen worden deze biologische deeltjes tegengehouden door keel en neusgaten, maar jonge kinderen  kunnen deze stofstorm nog niet zo goed blokkeren,’ zegt hoofdonderzoeker Brandon Boor. Ook speelt mee dat vlak boven de grond de concentratie stofdeeltjes hoger is. Zo blijkt uit het onderzoek dat in de lucht rond een kruipende baby tot wel twintig keer meer deeltjes te vinden waren, dan op grotere hoogte.

Immuunsysteem

Moet je je zorgen maken over alle viezigheid die je kruipende baby binnenkrijgt? Nee. Sterker nog: sommige onderzoekers denken dat de natuur het zo bedoeld heeft. Een te schone omgeving onderdrukt de ontwikkeling van het immuunsysteem en de blootstelling aan wat viezigheid zou de kans op astma of allergieën bij kinderen juist verkleinen. ‘Dergelijke blootstellingen werken om het immuunsysteem te stimuleren en uit te dagen,’ aldus Boor.

Kijk hier naar wat beelden uit het onderzoek met de robotbaby:

Auteur: Christine Spanjaard Bron: Purdue.edu