Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Te veel van het giftige arseen in verschillende babyproducten'

De Nederlandse afdeling van consumentenorganisatie Foodwatch heeft onlangs ontdekt dat verschillende babyproducten met rijst te veel arsenicum bevatten. Meer in elk geval dan wettelijk is toegestaan. Toch grijpt voedselwaakhond NVWA niet in.

Advertentie

Onderzoek

Glutenvrije producten worden steeds populairder. Zo ook de rijstwafels en rijstbloem voor baby’s. Helaas blijkt in een aantal van deze producten een (te) hoog gehalte van het giftige arsenicum te zitten. Foodwatch liet 24 rijstproducten die in de Nederlandse schappen te vinden zijn, testen. Bij zes producten bleek er meer arseen in het product te zitten, dan wettelijk is toegestaan. Voedselwaakhond NVWA grijpt echter pas in als de norm met 20% wordt overschreden, vanwege meetonzekerheden.

Geen reden voor paniek

Arsenicum, ook wel arseen genoemd, is zwaar giftig voor mensen. De stof kan kanker, hart- en vaatziekten en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Toch is er volgens toxicoloog Martin van den Berg geen reden voor paniek. ‘Mensen krijgen via grondwater al miljoenen jaren arsenicum binnen’, zegt hij in Trouw. ‘Zeker, het is kankerverwekkend. Daarom moet je in de buurt te blijven van de afgesproken norm. Ik denk dat de 20% overschrijding van de NVWA heel redelijk is.’

Discussie

Foodwatchs het niet mee eens met bovengenoemde toxoloog. Zij vinden de marge van 20% die de NVWA hanteert, veel te ruim. Ook onder andere toxicologen en voedingsdeskundigen is er een flinke een discussie gaande over de hoogte van de norm en de toegestane overschrijding. De norm voor kinderen is nu 0,1 milligram arsenicum per kilo van het rijstproduct. Doe je hier 20% bij, dan kom je op 0,12 milligram per kilo.

Hoogleraar Andy Meharg van de universiteit van Belfast, specialist op het gebied van arsenicum, pleit voor halvering van deze norm. Zijn universiteit heeft een test ontwikkeld die nauwkeuriger is dan de testen in Nederland. Na die testen blijken drie producten de wettelijke norm én de Noord-Ierse meetonzekerheid te overschrijden.

Bron: Trouw – Auteur: Tara Stokdijk

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen