Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwanger? 8 tips voor de aanschaf van de garderobe van je baby

Een van de leukste dingen tijdens je zwangerschap is het aanschaffen van de garderobe van je baby. Al die lieve kleine rompertjes, pakjes en sokjes: grote kans dat die kleine al voor z'n geboorte een kledingkast heeft om jaloers op te zijn. Maar wat heeft je kind straks écht nodig? En waar moet je op letten als je gaat shoppen?

 1. Laagjes

  Baby’s zijn nog niet in staat om zelf hun warmte te reguleren. Daarom is het belangrijk om je baby de juiste kleren aan te trekken. Ga voor laagjes, dan kun je altijd iets aan of uittrekken als je baby het te warm of juist te koud heeft. Schaf daarom naast een lading rompertjes ook truitjes en vestjes aan en houdt rekening met het seizoen waarin je baby wordt geboren. Wist je trouwens dat je bij een baby aan het voorhoofd kunt voelen of hij het te warm heeft? Ook het nekje of de voetjes vertellen je of je kind de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam. Een zwetende baby heeft het absoluut te warm. Lees alles over de temperatuur van je baby.

 2. Mutsje

  Zorg dat je een mutsje klaar hebt liggen als je baby wordt geboren. Pasgeboren baby’s verliezen veel warmte via het hoofd, daarom krijgen ze direct na de geboorte een mutsje opgezet. Na ongeveer een weekje hoeft je baby binnen geen mutsje meer op. Als je baby te vroeg is geboren, kan het iets langer nodig zijn.

 3. De juiste maat

  Koop kleding in verschillende maten. Je weet tenslotte nooit van tevoren hoe groot of klein je baby zal zijn bij de geboorte. Het kan verleidelijk zijn om de kleinste maatjes maar te skippen, hier is hij immers zo uitgegroeid. Geen goed idee zeggen experts. Het gevaar van te grote shirts of truien is dat je baby hier tijdens het slapen verstrikt in kan raken. Dit geldt overigens ook voor te grote slaapzakken. Check de maattabel: babymaten en kindermaten.

 4. Easy peasy

  In het begin verschoon je je baby na elke voeding, oftewel zo’n acht tot tien keer per dag. En met een spuitluier hier en daar, zal je hem ook nog weleens om moeten kleden. Het makkelijk aan en uit kunnen trekken van zijn kleertjes is dus een must. Koop daarom geen kleding met knoopjes op de rug, ingewikkelde knoopsystemen met te kleine gaatjes of veel te strakke halsopeningen. Al ziet het er nog zo leuk uit. Ken je trouwens het geheim van de romper al?

 5. Zachte stofjes

  De gevoelige babyhuid kan snel geïrriteerd raken. Kies daarom voor kleertjes van zacht en soepel katoen. Deze kun je bovendien op 40 graden wassen: handig als je baby weer eens alles heeft ondergespuugd of er een poepexplosie heeft plaatsgevonden.

Meer weten? Het aan- en uitkleden van je baby is voor veel ouders een klein gevecht. Deze tips maken het wat makkelijker.

 1. Vermijd kleding met ritsen en accessoires

  Kleding voor je newborn moet vooral comfortabel zijn, dus koop ook liever geen kleding met grote ritsen, een capuchon of onnodige accessoires. Het ziet er misschien leuk uit, maar het voelt voor je baby niet prettig.

 2. Altijd eerst wassen

  Heb je alles in huis? Was al die schattige items dan wel even voordat het de kast in gaat tot de komst van die kleine. Dit is waarom je nieuwe babykleertjes eerst moet wassen.

 3. Geen schoentjes, maar sokjes

  Babyschoentjes zijn schattig, maar ze zijn niet nodig en zitten bovendien niet lekker. Een baby heeft pas schoenen nodig als hij leert lopen. Schaf liever een lading babysokjes aan om de voetjes van je baby warm te houden. Kun je je toch niet inhouden om een paar van die te schattige mini-sneakers te kopen, zet ze dan gewoon als decoratie op de babykamer.

Lees hier waar je op moet letten als je kind toe is aan zijn eerste schoentjes.

Bron: BabyGaga Beeld: Shutterstock