Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwanger? Mogelijk krijg je straks geen volledige kraamzorg

Een oplopend tekort aan kraamverzorgers zorgt ervoor dat gezinnen hun kraamverzorger steeds vaker moeten 'delen' met andere jonge ouders. Vooral in de Randstad en Brabant gebeurt het meer en meer dat kersverse ouders maar de helft aan kraamzorg krijgen.

Advertentie

Elke Nederlandse vrouw die net is bevallen heeft recht op kraamzorg. Als je je hebt aangemeld bij een kraambureau, staat ze na – of zelfs tijdens – de bevalling bij je op de stoep. Maar door fors personeelstekort komt het steeds meer voor dat kersverse ouders drie uur per dag thuis hulp krijgen in plaats van de gebruikelijke zes uur. Dit gebeurt vooral in de Randstad en Brabant, blijkt uit een artikel in de Volkskrant. Er wordt jonge ouders daarom geadviseerd om familie in te schakelen voor huishoudelijke taken, zodat de kraamverzorger zich kan wijden aan de medische zorg voor moeder en kind.

Tekorten

De hele zorg kampt met een personeelstekort en ook binnen de kraamzorg worden de effecten daarvan nu steeds meer zichtbaar. Exacte cijfers over het tekort zijn er niet. Wel meldt brancheorganisatie Bo Geboortezorg dat er in de afgelopen anderhalf jaar 2.600 van de 8.500 kraamverzorgenden gestopt zijn. Dat deden ze door pensionering of door een overstap naar een andere branche. Nieuwe kraamverzorgenden stroomden wel in, maar lang niet genoeg om op het bestaande tekort in te lopen.

Ontevreden

Het lijkt er niet op dat het personeelstekort de komende jaren zal oplossen. Uit een enquête van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden eerder deze zomer blijkt dat 1 op de 5 binnen vijf jaar het vak wil verlaten. Veel kraamverzorgers vinden het lastig werk en privé te combineren. Bovendien zijn ze ontevreden over wat ze verdienen in relatie tot het aantal uren dat ze draaien, vaak op onregelmatige tijden.

Werkwijze op de schop

De oplossing voor het probleem is volgens directeur Marjon Plasman van Kraamzorg IVT in Noord-Brabant dat de gebruikelijke werkwijze van één kraamverzorgster per gezin op de schop moet. Alleen zo zal het vak ook voor de nieuwe generatie aantrekkelijk blijven, meent ze. Dat kan leiden tot efficiëntere inzet van de kraamverzorgers en minder wachturen. ‘De gezinnen, de verzekeraars en ook veel kraamverzorgenden van de oude stempel vinden het systeem prettig van één kraamverzorgende voor een kraamperiode. Maar overal in de zorg is het al heel gewoon dat verzorgenden na elke dienst wisselen, behalve in de kraamzorg.’

Bron: De Volkskrant Beeld: Shutterstock